Bijna half miljoen dollar voor nieuw kankermedicijn

De prijzen van nieuwe kankermedicijnen zijn al absurd hoog maar  het kan nog gekker. Een baanbrekende behandeling tegen leukemie kost 475.000 dollar per patiënt.

“Een historische beslissing.” De Amerikaanse Food and Drug Administration schuwde grote woorden niet toen ze deze week groen licht gaf voor de kankerbehandeling Kymriah. Studies wijzen op spectaculaire resultaten met de therapie: bij 83 procent van de kinderen en jongeren die aan acute leukemie lijden, raakt de kanker daarmee binnen de drie maanden onder controle. De Belgische krant De Standaard bericht hierover.

Cellen uit bloed van patiënt worden genetisch gemodificeerd

In de VS mogen voortaan patiënten die recidiveren bij wie de standaardbehandeling niet aanslaat, de nieuwe behandeling ondergaan. Hun overlevingskans, nu tussen 10 en 20 procent, zal drastisch verhogen.

De goedkeuring van Kymriah, uit de stal van farmabedrijf Novartis, is om meerdere redenen “historisch” te noemen. Voor het eerst komt een behandeling op de markt waarbij cellen uit het bloed van de patiënt genetisch gemodificeerd worden zodat ze de kankercellen gericht aanvallen.

Vlaamse oncoloog: Dit is baanbrekend

Novartis wil de behandeling op wereldschaal toepassen en cellen behandelen die overal vandaan komen. Na de behandeling worden de cellen geroutineerd aan het ziekenhuis van de patiënt.

Kymriah overtreft in prijs alle voorgaande medicijnen. Dat deze nieuwe behandeling veel geld waard is, daarover bestaat onder experts geen twijfel. “Als bij 83 procent van de leukemiepatiënten die niet anders behandeld kunnen worden, de kanker onder controle raakt, noem ik dat baanbrekend’, zegt Marc Peeters, diensthoofd oncologie aan het UZ Antwerpen.

Bij medicijn voor zieke kinderen loopt prijs extra  hoog op

De hoge prijs wordt niet zozeer bepaald door de hoge ontwikkelingskosten van de medicijnen. Tegenwoordig staat bij de prijsbepaling veeleer centraal hoeveel levensjaren een behandeling redt. Bij een therapie als Kymriah voor zieke kinderen en jongeren, die gemakkelijk zestig tot tachtig jaar winnen door een levensreddende behandeling, loopt de prijs die het bedrijf ervoor vraagt, extra hoog op.

Kymriah is nog niet goedgekeurd voor de Europese markt, maar vroeg of laat is het zo ver. Dan zullen de autoriteiten zich moeten uitspreken hoeveel geld hen deze behandeling waard is.

Beeld: gezondheidenco.nl

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug