Bijna helft Nederlanders te zwaar

Bijna de helft van de Nederlanders (47 procent) van 12 jaar en ouder is te zwaar. Overgewicht komt het meest voor onder volwassenen boven de veertig jaar; tenminste 60 procent is te zwaar. Ouderen hebben vaker voldoende beweging dan jongeren en ze eten ook meer groenten en fruit. Deze cijfers over leefstijl publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid op 8 en 9 april.

Uit het onderzoek Leefstijlmonitor, een samenwerking tussen het CBS, RIVM en enkele in leefstijl gespecialiseerde instituten, blijkt ook dat 46 procent van de vrouwen van 30 jaar en ouder in 2014 aangaf dat ze in de afgelopen twee jaar een mammografie hadden laten maken en een derde van de 16-jarigen liet een cholesteroltest doen. Deze tieners vallen in de leeftijdscategorie 12- tot 29-jarigen van wie 45,3 procent minstens 200 gram groenten per dag eet en een kwart minimaal vijf dagen per week twee stuks fruit.

Er zijn meer opmerkelijke resultaten. Vrouwen eten doorgaans meer fruit en hebben minder overgewicht. Op het gebied van preventieve screening heeft 24 procent van de mannen van 40 jaar en ouder de afgelopen vijf jaar een bloedtest laten doen om een verhoogde kans op prostaatkanker vast te stellen, de zogenaamde Prostaat Antigeen Test (PSA-test).

De cijfers zijn de eerste uitkomsten van de GezondheidsenquĂȘte 2014. Het CBS publiceert de komende tijd meer cijfers over leefstijl en preventieve gezondheidsmetingen.

Tekst: Matilde Newman

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug