Biologisch steeds beter betaalbaar

Betaalde de consument vijf jaar geleden nog twee keer zoveel voor biologische voedingsmiddelen, nu is het prijsverschil beduidend minder. Gemiddeld is biologisch in de supermarkt 63 procent duurder.

De Consumentenbond bekeek prijzen van 115 biologische levensmiddelen bij dertien supermarkten en vier biowinkels. Bij biowinkels zijn biologische producten een stuk duurder.

Grote prijsverschillen tussen ketens

De prijsverschillen tussen de ketens blijken fors. Dirk is het goedkoopst voor biologische producten, gevolgd door Vomar. De biowinkels Natuurwinkel en Odin zijn het duurst. Soms is het prijsverschil te verklaren doordat het om verschillende merken gaat. Maar ook producten van hetzelfde merk kunnen enorm in prijs verschillen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna drie euro meer dan bij Dirk.

Biologisch goedkoper dan A-merken

Het onderzoek van de Consumentenbond laat ook zien dat biologische huismerkproducten vaak goedkoper zijn dan reguliere A-merkproducten. Biologisch sinaasappelsap van het huismerk kost bij Albert Heijn bijvoorbeeld 40 cent  minder dan een pak Appelsientje. En biologische halfvolle melk van Bio+ is bij Hoogvliet negentien cent goedkoper dan de halfvolle melk van Campina.

Biologische producten zijn ook echt biologisch geproduceerd

Over de betrouwbaarheid van biologische producten hoeven we ons geen zorgen te maken. Dat zegt Skal, de organisatie die toeziet op de sector en bedrijven het predikaat biologisch kan ontnemen. Uit een steekproef blijkt dat biologische producten ook echt biologisch geproduceerd zijn. Alleen de etikettering laat te wensen over.

Skal beoordeelde producten op hun oorsprong en hun etiketten. De producten zijn onderzocht op de residuen van pesticiden, gewasbeschermingsmiddelen of antibiotica. In twee producten (biologische thee en quinoa) werd een kleine hoeveelheid residu aangetroffen van niet-toegestane middelen.

“Ons doel als toezichthouder op de biologische sector is dat de consument erop kan vertrouwen dat een biologisch product ook ├ęcht biologisch is” , vertelt Nicolette Klijn, directeur van Skal. “Deze steekproef draagt bij aan dat vertrouwen. Een aandachtspunt blijft de etikettering, maar over de bio-status van de producten blijkt geen twijfel. Een positief signaal als het gaat om de betrouwbaarheid van het bio-product.”

Beeld: distrifood.nl

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug