Biologische landbouw mag koper blijven inzetten

Een schadelijke stof voor mens en milieu mag gewoon in de biologische landbouw worden gebruikt. De Europese Commissie heeft de toestemming hiervoor in stilte verlengd.

Dat meldt Foodlog op basis van een bericht op Boerenbusiness. De verlenging heeft betrekking op de werkzame stof koperverbindingen, zoals kopersulfaat en koperoxichloride. Die worden van oudsher in de biologische landbouw gebruikt worden, bijvoorbeeld tegen schimmels in aardappels, groente- en fruitteelt en de wijnbouw.

Nog geen alternatief voor koper gevonden

Zowel de Europese voedselwaakhond EFSA als ECHA (European Chemicals Agency) “erkennen dat het middel schadelijk is voor mensen, vogels, zoogdieren en bodemorganismen”, schrijft Boerenbusiness. Koper blijkt zowel als residu in biologische producten voor te komen als zich in de bodem op te hopen.

Het staat op de ‘List of Candidates for Substitution’, van middelen die zouden moeten verdwijnen als er alternatieven voor gevonden zijn. Voor koper zijn die (nog) niet gevonden. De licentie is nu tot 31 januari 2019 verlengd.
De stille verlenging valt op omdat de kranten vele jaren volstonden over de omstreden verlenging van glyfosaat (van Monsanto) in de gangbare teelt. Biologisch koper lijkt minder sexy als onderwerp voor protest in de media.

Beeld: globalhealingcenter.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug