Bladgroente houdt de hersenen jong

Ouderen die een of twee porties bladgroenten per dag eten, hebben in vergelijking met mensen die dat niet doen, de cognitieve vaardigheden van een elf jaar jonger persoon. Dat was tenminste het geval bij de deelnemers aan het Memory and Ageing Project, van de Rush Universithy Medical Centre in Chicago.

“Het verliezen van je geheugen of cognitieve vaardigheden is één van de grootste angsten voor mensen die ouder worden. Het lijkt erop dat wie meer groene bladgroenten eet, zijn hersenen gemakkelijk en goedkoop beschermt tegen Alzheimer en dementie”, aldus onderzoekleider Martha Clare Morris in de online krant Australian Food News.

In de studie, gepresenteerd tijdens het congres Experimental Biology 2015 van de American Society for Nutrition (ASN) eind maart, werd gekeken welke micronutriënten met de positieve effecten samenhingen. Uit analyse van  bleek dat vitamine K, luteïne, folaat en bètacaroteen het brein gezond lijken te houden. Voor lycopeen, alfa caroteen en beta-cryptoxanthin werd geen verband gevonden. Het is de eerste keer dat vitamine K wordt gekoppeld aan het langere behoud van cognitief functies. Folaat en bètacaroteen werden hier in eerdere studies al mee in verband gebracht.

Onderzoeksopzet

Het team van Morris baseert zich op de gegevens van 954 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar die gemiddeld 4,5 jaar gevolgd werden. Aan het begin van de studie beantwoorden de deelnemers 144 vragen over hun eet- en drinkgewoonten. Aan de hand daarvan schatten de onderzoekers de totale dagelijkse consumptie van nutriënten.

De cognitieve conditie brachten de onderzoekers in kaart door de deelnemers jaarlijks aan een serie van 19 testen te onderwerpen. De resultaten zijn gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, rookgedrag en deelname aan cognitieve activiteiten. “De studie geeft aanwijzingen dat het eten van groene bladgroenten en ander voedsel dat vitamine K, luteïn en bètacaroteen bevat kan helpen het brein gezond te houden”, aldus Morris.  Doel van het Memory en Aging Project is factoren op te sporen die samenhangen met breingezondheid.

Op Foodlog die hetzelfde nieuws bracht onder de kop ‘Groenten gaan veroudering hersenen tegen’, liet een lezer zich kritisch uit omdat de kop misleidend zou zijn voor een onderzoek dat slechts associaties aantoont en geen causale verbanden.

Groene bladgroenten bevatten heilzame bestanddelen zoals chlorofyl, eiwitten, vezels en essentiële omega 3 vetzuren. Bekijk hiervoor ook de voedingsmiddelenlijst van MMV.

Tekst: Rineke Wisman

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug