Blauwe bes wint nog steeds aan populariteit

De blauwe bes wordt steeds populairder. Dat is vooral te danken aan de supermarkten die de bes de laatste jaren van voor- tot en met najaar in de schappen hebben.

Was de blauwe bes enkele jaren geleden nog een bijproduct op de Nederlandse fruitmarkt, nu staat ze op nummer vier van de meest verbouwde fruitsoorten in ons land. Kenners zeggen dat het eind van de groei nog lang niet in zicht is.

Gezond

Wat daarbij een handje helpt, is een onderzoek naar de gezondheidsaspecten van de blauwe bes door de Universiteit Maastricht. Dat heeft uitgewezen dat het eten van blauwe bessen bijdraagt aan onze vitaliteit.

De fruithandel maakt melding van een groei van de afzet van blauwe bessen met 20 procent per jaar. Per persoon wordt nu 50-60 g per jaar gegeten in ons land. In Amerika ligt dat cijfer overigens drie keer zo hoog.

De verwachting is dat ons land een verdere inhaalslag zal maken nu elke supermarkt de blauwe bes van voor- tot en met najaar in het sortiment heeft.

Superfood

De blauwe bes staat bekend als superfood en dat is niet overdreven.  De kracht van deze vrucht schuilt in de anthocyanines. Die zouden een bijzonder beschermende werking hebben op zenuwcellen. Bij proefdieronderzoek veroorzaakte suppletie een duidelijk positief effect op geheugen, evenwicht en bewegingscoƶrdinatie. Daarnaast zijn er kankerwerende effecten gevonden in menselijke kankercellijnen en proefdieren.

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug