Bloesemgeur doet tumorcel de das om

De bloeiende wilde liguster inzetten tegen darmkanker. Je moet er maar opkomen. Duitse onderzoekers deden het en met succes.

De wilde liguster, een populaire tuinplant, bleek bij dierproeven aan de universiteit van Bochum werkzaam te zijn tegen tumorcellen in de darm.

Geurstof

Darmkanker is na borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bij mannen staat de aandoening op nummer drie.  In het vakblad Plos One berichten onderzoekers van de universiteit van Bochum dat de groei van darmkankercellen door de geurstof troenan wordt afgeremd.

Ligusterbloesem

In tumorcellen in de dikkedarm ontdekten zij geurreceptoren. De volgende logische stap was te achterhalen welke geurstof deze receptoren (deze ontvangers) activeert en hoe dat op de tumorcellen inwerkt. Ze ontdekten dat troenan hiertoe in staat is. Troenan ruikt als ligusterbloesem. Die struikplant wordt vaak als heg aangeplant en draagt zwarte besjes in de bloeitijd.  

Uitzaaiingen

Om te onderzoeken hoe de geurstof troenan op tumorcellen inwerkt, namen de onderzoekers weefselmonsters van darmkankerpatiënten. Nadat ze de kankercellen met troenan in contact hadden gebracht, verliep hun groei minder snel. Ook bewogen ze langzamer dan voordien en dat is weer gunstig voor het tegengaan van uitzaaiingen. Een belangrijk deel van de met troenan ‘ behandelde’ kankercellen stierven zelfs helemaal af.

Aromatherapie

Als laatste voerden de Duitse wetenschappers proeven uit met genetisch gemodificeerde muizen die menselijke darmkankercellen hadden gevormd. Opnieuw werden de kankercellen succesvol bestreden met de geur.

De proeven met een geurstof doen denken aan de aromatherapie. Die werkt ook met geuren maar is nooit echt doorgebroken. De Duitse bevindingen zouden voor hernieuwde aandacht van deze therapie kunnen zorgen.

Beeld: nl.wikipedia.org

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

 

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug