Blue Monday tussen dip en depri

Het is vandaag Blue Monday omdat het de meest depressieve dag van het jaar zou zijn. Een dag waarop we met de neus op het feit worden gedrukt dat meer dan een miljoen mensen in ons land antidepressiva slikken.

Onder die een miljoen mensen bevinden zich nog al wat kankerpatiënten: 1 op de 6. Een deel van hen slikt de middelen niet vanwege neerslachtigheid maar omdat ze vanwege hun ziekte aan een angststoornis lijden. Daar zal iedereen zich iets bij kunnen voorstellen.

Misverstand

Dat de derde maandag in januari tot Blue Monday (blauwe maandag) is uitgeroepen, lijkt het gevolg van een misverstand. Op deze dag zouden we onze knopen tellen. Na de dure decembermaand komt de bodem van de beurs inzicht, de zomervakantie is nog verder verwijderd dan de bestemming en de weegschaal geeft genadeloos aan dat de goede voornemens jammerlijk zijn mislukt.

Somberheid

Het misverstand is erin gelegen dat deze omstandigheden doorgaans niet tot een depressie lijden, hooguit tot wat sombere gevoelens of wellicht een dip. Maar al te vaak gaan mensen ervoor naar de huisarts, zo bleek onlangs uit een onderzoek. Die schrijft (te) vlotjes antidepressiva voor.

Maar echte depressiviteit is iets anders. Dat is een ziekte die niet overgaat als de portemonnee weer gevuld is, de zomervakantie op til is en het streefgewicht alsnog haalbaar lijkt. Een echte depressie zit zo diep dat de lijders niet zonder medicijnen kunnen functioneren. En dan nog moeten ze het ‘geluk’ hebben dat de middelen aanslaan.

Bijwerkingen

Het grote gros van de lijders aan depressiviteit krijgt een synthetisch middel voorgeschreven, zoals Prozac en paroxetine. Die zijn berucht om hun bijwerkingen. Daar wordt dan ook vaak over geklaagd.

Jammer dat er zoveel onbekendheid is over het alternatief van ‘moeder natuur’: sint-janskruid. Het is bij de drogisterij verkrijgbaar maar de dosering is in dat geval minder nauwkeurig. De apotheek levert een extract , Hyperiplant,  dat bij serieuze depressiviteit veruit de voorkeur verdient boven de middelen van de drogist. Het moet wel door de huisarts zijn voorgeschreven en patiënten moeten het zelf betalen.

Aangeprezen

Merkwaardig genoeg is sint- janskruid in de vorm van Hyperiplant nooit echt doorgebroken terwijl het nota bene wordt aangeprezen door de Depressie Vereniging en door een topexpert op dit gebied, professor dr. Brenda Penninx. Iemand die toch moeilijk als een kruidenvrouwtje kan worden weggezet.

Beeld: theweedblog.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug