Boerenmarkt maakt Hoogstad toegankelijk

Op 23 mei vindt op het landgoed Hoogstad in Vlaardingen een boerenmarkt plaats. Het is de start van een traditie die het landgoed in de geest van Moerman nieuw leven inblaast.

Naast streekproducten, zoals jam, kaas, bier en (honing)wijn zijn op de markt zaden en zaaiplantjes te koop en is er informatie over duurzame producten, zoals zonnepanelen. Ook MMV zal met een informatiekraam vertegenwoordigd zijn. Één van de initiatiefnemers, Nelleke van der Luit, hoopt met de markt de toegankelijkheid van het landgoed te vergroten. “Het landgoed van dokter Moerman is voor veel Vlaardingers onbekend terrein. Er hangt een stoffig imago omheen.”

Landgoed Hoogstad was de woonomgeving van Cornelis Moerman die er als huisarts praktijk hield en zijn voedingstherapie tegen kanker ontwikkelde. Toen hij in 1988 op 95-jarige leeftijd overleed, verkocht hij het aan de gemeente Vlaardingen op voorwaarde dat ze 25 jaar niets aan het pand zouden veranderen. Het moest een monument in blijvende herinnering’ blijven. In 2013 liep deze periode af en sinds die tijd raakte het (verder) verwaarloosd.

Zonde, vinden acht belanghebbende partijen (die zich ieder voor zich richten op behoud van cultureel erfgoed) en zich verenigden in de werkgroep Behoud Hoogstad. Namens de Stichting Boombehoud Vlaardingen maakt Van der Luit zich vooral druk om het behoud van de hoogstamboomgaard op het landgoed. “Er staat zelfs nog een heel oude moerbeiboom”, zegt ze enthousiast. “Een hoogstamboomgaard is zeldzaam in Nederland. Tegenwoordig worden alleen nog lage boomsoorten aangelegd, omdat deze minder arbeidsintensief zijn. Een derde van de oorspronkelijke bomen is al verdwenen. Wij zouden graag inheemse soorten terugzetten.”

Hoofddoel van de werkgroep is een bestemming vinden voor het landgoed die het karakter van het complex, inclusief boomgaard, in stand houdt. Het afgelopen jaar ontwikkelde de werkgroep drie ‘business cases’ voor de toekomst van het landgoed. Een streekhistoricus pleitte er eerder al voor de woning met inboedel in takt te laten omdat het geheel een verrassend goed beeld geeft van hoe een artsenpraktijk er in vroeger dagen uitzag. Op een filmpje van de openstelling, is dat goed te zien. “Er moet iets moois mee gedaan worden, zodat het zijn cultuurhistorische waarde behoudt”, aldus Van der Luit.

Met de Boerenmarkt is de toon gezet. “We hopen dat er heel veel mensen komen.”

De markt is vrij toegankelijk en vindt plaats van 11.00 tot 16.00 uur aan de Westlandseweg/Broekweg in Vlaardingen.

Wilt u zelf op de markt staan? Aanmelden via ed.nelleke@zonnet.nl of bellen met 010-4349551. De kosten voor een kraam zijn €5,-.

 

Tekst: Rineke Wisman

Beeld: Nicholas Jordan

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug