Borstkanker: Kijken is het nieuwe voelen

Zoals gewoonlijk veel publicaties over borstkanker deze maand. Veel oude adviezen ook waarop niemand zit te wachten. Maar wat magazine Vrouw biedt, zal voor menigeen toch nieuw zijn. 

“Check jij je borsten regelmatig op borstkanker? En denk je daarbij meteen aan ‘voelen onder de douche of er een knobbeltje zit’? Caroline Griep schrijft over het moment waarop het bij haar ‘foute boel’ was.

Artsen luiden in april van dit jaar de noodklok, want alleen voelen aan je borsten is niet genoeg: “Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker”, aldus oncologisch chirurg Marjolein de Jong. “Door te weten op welke veranderingen je moet letten, kan het aantal sterfgevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden.”

IK CONTROLEERDE NOOIT

Mijn borsten controleren deed ik écht nooit. Als de dood was ik dat ik iets zou voelen. Ook artikelen over borstkanker vermeed ik, ik wilde het gewoon allemaal niet weten. Een struisvogel, ja. En nogal dom ook. 

Tot een vriendin borstkanker kreeg, toen kon ik het natuurlijk niet meer uit de weg gaan. Bij haar op bezoek herinnerde ik me ineens dat ik ooit had gelezen dat kuiltjes er op zouden kunnen wijzen dat er iets niet goed was.

In een opwelling deed ik ’s avonds mijn arm omhoog en ja hoor, daar zaten ze aan de zijkant van mijn borst… kuiltjes! Het lukte me nog om een paar weken mijn kop in het zand te steken, maar toen werd mijn angst te groot en ging ik naar de huisarts. Die kon niks voelen, maar stuurde me toch door voor een mammografie.

FOUTE BOEL

Het bleek hartstikke foute boel, twee dagen later kreeg ik de diagnose: ik had een tumor van ruim drie centimeter. Niet voelbaar, dus ik had er nog ik weet niet hoe lang mee door kunnen lopen. Godzijdank was ik er op tijd bij en viel mijn borstkanker goed te behandelen. Bijna 2,5 jaar geleden kreeg ik mijn laatste chemo en het gaat goed met me.

Met een verontruste blik in hun ogen vragen vrouwen me nog steeds hoe ik ‘het’ ontdekte. Als ik vertel over de kuiltjes hebben de meesten daar “écht nog nooit van gehoord”. Helaas, want wat blijkt?

“Kijken naar je borsten is veel belangrijker dan voelen als het gaat om vroege herkenning van borstkanker,” vertelt Marjolein de Jong, oncologisch chirurg en bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis. “Kijken is het nieuwe voelen. Door te kijken en te weten op welke veranderingen je moet letten kan het aantal sterfgevallen door borstkanker drastisch gereduceerd worden.”

GEBREK AAN KENNIS

In haar ziekenhuis merkt ze iedere dag dat er een alarmerend gebrek aan kennis is en dat dit inzicht nog veel te onbekend is. “Veel waarschuwingssignalen kun je namelijk wel zien aan je borsten, maar niet voelen,” aldus De Jong. “Het is onze missie dat álle vrouwen en mannen weten op welke twaalf veranderingen ze moeten letten, en niet alleen op het knobbeltje.”

Met de campagne ‘Ken je borsten’ vraagt het Alexander Monro aandacht voor deze vorm van vroege ontdekking van borstkanker. Hierbij verwijzen ze naar de in Amerika ontwikkelde campagne ‘Know your lemons’. Vroege herkenning is cruciaal: hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe hoger de overlevingskansen zijn.

Dus dames, kijk snel hier en vervolgens in de spiegel. Doen hoor!”

Beeld: en.wikipedia.org

 

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug