Brengt corona meer leefstijl in de spreekkamer?

In een online peiling geeft de helft van de huisartsen aan ‘iets meer aandacht’ aan de voordelen van een gezonde leefstijl te geven. Ongeveer een kwart ‘besteedt in deze coronatijd tijdens de consulten’ evenveel aandacht aan leefstijl als altijd.

Onder de kop ‘Gezonde leefstijl als medicijn tegen corona’, stelde de website Huisartsgeneeskunde de volgende vraag: ‘Besteedt u in deze coronatijd tijdens de consulten meer aandacht aan de voordelen van een gezonde leefstijl?’ Om de resultaten compleet te maken: vijftien procent gaf aan ‘veel meer aandacht’ en tien procent zegt ‘minder aandacht’ aan leefstijl te geven.

Overigens lijkt de poll op deze website van de uitgever Bohn Stafleu Van Loghum weinig representatief. Iedereen kan meestemmen en vanaf dezelfde computer kan meerdere malen gestemd worden.

Lichte daling in het voorschrijven van pijnstillers

Een bericht over het voorschrijven van pijnstillers op dezelfde website is van betrouwbaarder bron, namelijk het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheid). Het Nivel monitort het voorschrijfgedrag van huisartsen tijdens de corona-uitbraak tot 7 juni.

Uit de registraties van 350 huisartsenpraktijken die representatief zijn voor Nederland, berekende het Nivel een lichte daling in het aantal recepten voor opioïden – waarvan het sterk verslavende oxycodon het meest in de aandacht staat. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 was er een sterkere daling in het aantal recepten voor NSAIDs:

De daling van het aantal uitgeschreven recepten voor nieuwe patiënten was voor beide medicijngroepen nog wat sterker. Wat in het Nivel in de begeleidende tekst onder meer verklaart doordat bestaande patiënten vaak met herhaalrecepten werken. In tegenstelling tot opioïden zijn NSAIDs (bijvoorbeeld ibuprofen) in Nederland ook zonder recept in de winkel verkrijgbaar. Dat kan de grotere daling onder deze pijnstillers verklaren.

Eerder publiceerde Nivel factsheets over voorschrijven tijdens de coronapandemie van:

Antibiotica – sterke daling

Psychofarmaca – eerst een piek, toen een daling, uiteindelijk ongeveer gelijk

ADHD-medicatie aan kinderen – sterke daling

Medicatie bij luchtwegaandoeningen – astma/copd en hooikoorst per saldo gelijk, maar een opvallende daling in medicatie voor luchtweginfectie, waarschijnlijk als gevolg van daadwerkelijk minder luchtweginfecties.

Beeld: “Bikes are Healthier” by Adriaan Moors is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug