Buddy kan veel voor kankerpatiënt betekenen

Veel kankerpatiënten zullen zich erin herkennen. Wie van de artsen te horen krijgt dat er kanker is geconstateerd, dreigt te worden overspoeld door gevoelens van angst en onzekerheid. Is er nog toekomst, wat staat je aan behandelingen te wachten en wat zullen die behandelingen teweeg brengen? Contact met een buddy kan dan heel waardevol zijn.

Saïda Ahdour is zo’n buddy. Zij is ervaringsdeskundige. Saïda werd getroffen door borstkanker, onderging de behandelingen, heeft de ziekte inmiddels verwerkt en helpt nu anderen uit eigen ervaring.
Iemand die je helemaal begrijpt, met wie je even samen een kopje thee kunt drinken, aan wie je vragen kunt stellen of bij wie je je hart kunt luchten. Zo’n buddy is Saïda. In nieuwsblad De Rijnpost doet ze haar verhaal.

Geen uitzaaiingen gevonden

Op 19 september 2018 kreeg zij te horen dat zij borstkanker had en nu helpt zij anderen. Die bewuste woensdag in september blijft Saïda voor altijd bij. Net als 25 september. Toen werd haar verteld dat de kanker alleen in haar borst en in één lymfeklier zat en niet verder was uitgezaaid.

“Dat was op dat moment het enige dat telde. Ik had een toekomst. Er was een kans op genezing. Duizenden keren heb ik dat zinnetje herhaald. Er is kans op genezing, er is kans op genezing, er is kans op genezing… Dat had ik nodig om het vol te houden. Ik vertrouwde op mijn lichaam, maar wist niet goed hoe ik hier in mijn hoofd mee om moest gaan. Ik wilde niet continue angst ervaren of bitter worden. Praten heeft mij geholpen, en vragen stellen. Ik schreef ze op en bewaarde ze voor mijn bezoeken aan de arts of oncologisch verpleegkundige. Vragen die ik graag had gesteld aan een ervaringsdeskundige.”

Saïda heeft haar ziekte verwerkt


We zijn inmiddels bijna een jaar verder. Het gaat goed met Saïda. Ze heeft haar chemobehandelingen ondergaan, is geopereerd en bestraald. Ze heeft haar ziekte verwerkt en helpt nu andere vrouwen met borstkanker. Wat ze als buddy voor deze vrouwen hoopt te kunnen betekenen? “Ik wil vrouwen graag inspireren. Vertellen dat zij veel meer zijn dan hun ziekte alleen. Dat ze dat niet uit het oog mogen verliezen. Probeer je oude ik niet vast te houden, die onbevangenheid is weg, vorm een nieuwe ik. Probeer geen patiënt te worden. Ik heb mijzelf altijd goed verzorgd, ook toen ik ziek was. Ik had geen haar meer, geen wimpers en geen wenkbrauwen, maar was wel opgemaakt en droeg een mooi geknoopte sjaal om mijn hoofd. Ik was dan wel ziek, maar mocht er nog steeds zijn. Dat wil ik ook aan anderen vertellen.

“Was het gewoon een opvlieger?”


Ook wil Saïda haar ervaringen delen. Antwoorden geven op vragen. “Dat je moe en misselijk bent na een chemobehandeling weet bijna iedereen, maar hoe het voelt om ineens in de overgang te zijn? Dan had ik het ineens zo warm en was ik bang dat ik koorts had. Bleek het gewoon een opvlieger te zijn. Of dat nare gevoel in mijn benen. Hoorde dat er nou bij? En als ik chemo kreeg, het leek soms wel of ik die door mijn hoofd voelde gutsen. Het is zo fijn om te weten dat anderen dat gevoel herkennen. Dat neemt zoveel angst en onrust weg.”

Ook behoefte aan een buddy? Neem dan contact op met het Centraal Bureau van MMV: 0347-346955 of cb@mmv.nl . Lees ook MMV-magazine Uitzicht 4-2019, vanaf pag. 18.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug