Buiten de deur eten: te veel, te zout, te vet

Bij de foto: Gezellig, een toetje

Volgens nieuw onderzoek van de universiteit van Illinois eten mensen buiten de deur maaltijden met veel meer calorieën, zout en verzadigd vet dan thuis. In Nederland blijkt het het niet veel beter gesteld  te zijn.

Naar aanleiding van het Amerikaanse onderzoek keek dagblad Het Parool het vaderlandse horecawezen onder de pet en rekende uit wat twee gemiddelde restaurantmenu’s  op de denkbeeldige weegschaal doen. Inclusief drankjes komt de krant uit op rond de 2500 calorieën per menu. Let wel, dat komt  overeen met het aantal calorieën dat een volwassen man op een hele dág kan eten zonder aan te komen.

Te zout en te vet

Deze uitkomsten gelden niet alleen voor snackbars en fastfoodketens maar zeker ook voor normale restaurants. Een Big Mac Menu bij McDonald’s komt zelfs nog 1000 calorieën lager uit  en dat is dan ook nog met een cola en sundae ijs met caramel.

Het enige  positieve verschil is dat in de restaurantmaaltijden meer gezonde voedingsstoffen zijn verwerkt, maar dat wordt weer teniet gedaan door het extra zout en verzadigd vet.

Gezellig, een toetje

Jaap Seidell, bekend voedselhoogleraar aan de Vrije Universiteit, is niet zo verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. “Je kunt een Amerikaans onderzoek niet direct vertalen naar Europa. Maar het is zeker zo dat de restaurantcultuur ook hier aanzet tot overeten. De porties zijn regelmatig véél groter dan mensen thuis ooit zouden maken, vooral die van vlees en desserts. Gasten onderschatten wanneer ze uit eten gaan eigenlijk altijd hoeveel ze binnenkrijgen. Ze zitten lang aan tafel en eten meerdere gangen. Dat wordt ook aangemoedigd: kom, we nemen ook nog een toetje, gezellig. Het tikt allemaal ontzettend aan”, zegt  Seidell in Het Parool.

Boter en olie

Bij het dineren buiten de deur wordt er niet alleen te veel gegeten maar zijn de maaltijden ook om andere redenen  ongezond te noemen. Koks zijn vaak veel te royaal met de zoutpot. Verder smijten ze met boter en olie.

Groenten als bijgerecht

Groenten worden  gezien als een bijgerecht en moeten soms apart worden besteld. Seidell zou het wel weten: laat de gasten zelf kiezen of ze een menukaart met voedingswaardetabel willen, of zonder. “Andere stappen in de goede richting zijn de mogelijkheid halve porties te bestellen – daarvan zijn de meeste restaurants nu nog volstrekt niet gediend – of het gebruik van doggy bags, zodat mensen niet het gevoel hebben dat ze alles móeten opeten.” 

Beeld: en.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug