Cannabis ingezet tegen darmkanker

Het lijkt een propagandapraatje ten gunste van wiettelers maar het is toch echt bloedserieus: cannabis bevat diverse stofjes die ingezet kunnen worden tegen kanker. Nieuw onderzoek richtte zich op het minder bekende  CBG en heeft opmerkelijk positieve uitkomsten.

Het gaat bij het onderzoek naar cannabis om zogeheteh cannabinoïden. Tot nu toe waren vooral THC en CBD in beeld.  THC is de belangrijkste roesopwekkende stof in cannabis en wordt gebruikt bij de behandeling van kanker, met als doel de levenskwaliteit (pijn, gebrek aan eetlust, misselijkheid) van de patiënt te verbeteren.

Apoptose

Onderzoek heeft verder aangetoond dat THC cellen van het menselijke glioom (een agressieve hersentumor) doet afsterven door geprogrammeerde celdood (apoptose) op gang te brengen. Apoptose is een proces waarbij de cel zichzelf afbreekt. Dit gebeurt niet bij gezonde cellen. Cannabidiol (CBD), het tweede meest voorkomende cannabinoïde in cannabis, blijkt dit effect nog te versterken.

THC blijkt ook een anti-invasief effect te hebben. Dit wil zeggen dat het de uitbreiding van woekerende cellen naar omliggend weefsel tegengaat. Dat zou nuttig kunnen zijn tegen zeer invasieve kankers.

Darmkanker

Recent heeft een minder bekende cannabinoïde, cannabigerol (CBG) het nieuws gehaald omdat ontdekt is dat het darmkanker kan helpen voorkomen. CBG veroorzaakt geen roes terwijl al wel  is aangetoond dat het de symptomen van aandoeningen als glaucoom en prikkelbare darmsyndroom kan helpen verminderen.

US National Institute of Health  publiceerde een onderzoek in het Oxford journal Carcinogenesis, waarin het  ingaat op de toediening van CBG aan proefdieren. Ontdekt werd dat CBG werkte met specifieke doelen, waaronder de kankercellen, waarop het de groei en progressie remde.

Nieuws

Het is gebruikelijk dat de onderzoekers erbij zeggen eerst uitgebreide testen af te willen wachten. In dit geval lijken zij die fase te willen overslaan. Ze vinden dat CBG serieus transnationaal moet worden overwogen in het voorkomen en behandelen van darmkanker. Dat mag gerust nieuws worden genoemd.

Een gunstige bijkomstigheid is dat CBG in de meeste landen niet wordt beschouwd als een illegale stof. Het kan in overvloed worden gekweekt in legale industriële hennep. Het wordt zelfs in natuurlijk hogere concentraties gevonden in industriële hennep dan in de meeste cannabis soorten.

In mummie

Wie kent niet de uitdrukking dat “ze” vroeger nog zo gek niet waren? Ook op dit gebied is dat van toepassing. Uit onderzoek is gebleken dat de ‘Altaj-prinses’ cannabis gebruikte als medicijn.

beeld: beforeitsnews.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug