Code rood voor vlees houdt stand

Een jaar of tien geleden werd het grote publiek voor het eerst gewaarschuwd voor rood vlees. Die waarschuwing heeft nog niets aan kracht ingeboet.

Sinds vorig jaar geldt voor vlees wereldwijd de code rood. Het was de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelf die in een rapport de conclusie opschreef dat bewerkt vlees zoals worst en hamburgers kankerverwekkend zijn. Ook  rood vlees (rund, lam, varken en geit) kunnen wat de WHO niet langer met een gerust hart genuttigd worden. Het is mogelijk kankerverwekkend. “Worst is de nieuwe sigaret”, luidden de media de noodklok. Is het echt zo slecht?

Kans op beschadiging darmwand

Nee, zegt Edith Feskens, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Universiteit van Wageningen.  “Er zitten in rood en bewerkt vlees stofjes als nitriet en heemijzer. Deze stoffen kunnen de darmwand beschadigen en daarmee de kans op darmkanker vergroten. Maar de kans op kanker door roken is veel groter.”

Niettemin deed onze eigen Gezondheidsraad het in een rapport nog eens dunnetjes over. De raad had alle onderzoeken van de laatste jaren op een rijtje gezet en concludeerde dat mensen die relatief meer rood en bewerkt vlees eten, een verhoogd risico hebben op

  • diabetes (15 procent hoger risico)
  • darmkanker (10 procent)
  • beroerte (10 procent)
  • longkanker (20 procent).

Die cijfers liegen er niet om, beaamt Feskens. “Maar in absolute getallen valt het wel mee.” Feskens raadt vooral aan om de adviezen van het Voedingscentrum te volgen. Die adviseert de vleesconsumptie te beperken tot 500 gram per week. Daarvan maximaal 300 gram rood vlees en 200 gram wit vlees zoals kip.

Minder vlees een gezonde beslissing

Er lijkt dus voor gezonde mensen geen reden om rood vlees helemaal te mijden. Maar daar staan toch onderzoeken tegenover dat vegetariërs langer leven dan vleeseters?
Feskens: “Het is moeilijk om daar een harde uitspraak over te doen, omdat veganisten en vegetariërs vaak mensen zijn die op meerdere vlakken gezondheidsbewust leven. Ze bewegen meer, roken niet en drinken minder. Wel durf ik te stellen dat bewust minder vlees eten sowieso een gezonde beslissing is.”

Zie ook: Levensmiddelenlijst MMV

Beeld: wallpaper.wiki.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug