Concerns weigeren te stoppen met E171

Een aantal gerenommeerde concerns weigert actie te ondernemen tegen de omstreden kleurstof E171. Ondanks het dringende verzoek van voedselwaakhond foodwatch om titaniumdioxide uit hun producten te verwijderen, blijven ze in gebreke. Het bruinst bakt Dr. Oetker het. Die beweert dat het gewraakte E-nummer niet in hun produkten voorkomt maar de werkelijkheid leert anders.

De bedrijven die geen gehoor geven aan de oproep van foodwatch met E171 te breken, zijn Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever.

E171 mogelijk kankerverwekkend

Dr. Oetker werd ook aangeschreven en reageerde dat er geen omstreden nanodeeltjes van E171 in hun producten te vinden zijn. Foodwatch liet dat controleren door een laboratorium en wat bleek: In alle geteste producten zaten aanzienlijke hoeveelheden nanodeeltjes.

De kleurstof E171 die gebruikt wordt om kauwgom, bakkerijproducten of snoepgoed een witte kleur of glans te geven is mogelijk kankerverwekkend. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) raadt het kabinet dan ook aan hierover ‘te overleggen met voedselproducenten’. Tot nu toe met weinig resultaat. foodwatch kwam in actie en schreef verschillende fabrikanten rechtstreeks aan om te stoppen met E171.

Nanodeeltjes in lever en darmen

De witte kleurstof titaniumdioxide (E171) bestaat deels uit zeer kleine ‘nanodeeltjes’. Deze nanodeeltjes zijn omstreden, omdat nog onvoldoende bekend is hoe ze zich in je lichaam gedragen. Volgens verschillende studies kunnen de nanodeeltjes terechtkomen in de lever en darmen, wat tumorvorming kan stimuleren.

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) waarschuwt voor de mogelijke risico’s van de stof. Bij inademing is E171 potentieel kankerverwekkend, concludeerde onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Foodwatch vindt dat dergelijke risico’s onmiddellijk aangepakt moeten worden. Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken horen niet thuis in ons voedsel.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug