Coronacrisis en leefstijl kinderen

Niet naar school, de sportclub of de muziekvereniging. Verplicht thuis zitten bij bezorgde en gestreste ouders. De beperkende maatregelen om de pandemie in te dammen, raken ook kinderen. Maastricht UMC onderzoekt ‘het effect van de coronacrisis op leefstijl bij kinderen’ en zoekt ouders die mee willen doen.

Door middel van online vragenlijsten proberen de onderzoekers een beeld te krijgen van de leefstijl en lichamelijke klachten van kinderen en hun gezin. Belangrijk want ‘met deze kennis kunnen wij bijdragen aan de huidige én toekomstige zorg en beleid voor kinderen tijdens een crisissituatie’, aldus de onderzoekers op deze website, waarop ouders zich kunnen aanmelden.

Gewicht

Doel van de COLC-studie (Covid-19, Obesity and Lifestyle in Children) is te zien of en hoe de leefstijl van de gezinsleden verandert en in hoeverre dat uitwerkt op het lichaamsgewicht. ‘Ook willen we onderzoeken of gewicht een rol speelt bij hoe lang en hoe ernstig uw kind wordt, als hij/zij een coronavirusinfectie krijgt.’

Bij volwassenen verhoogt overgewicht het risico op een ernstig beloop van de infectie. ‘Bij kinderen weten we hier niets over.’

Meedoen

Voor kinderen in de leeftijd van vier tot achttien jaar staan er digitale vragenlijsten klaar. Deze worden, zolang er beperkende maatregelen van kracht zijn, elke twee weken opgestuurd. Daarin kan per kind aangegeven worden wat het actuele gewicht is en mogelijke klachten. Daarnaast krijgen de deelnemers elke maand een extra vragenlijst. Daar staan vragen in over de structuur van die dag, eet- en beweeggedrag en hoeveel ‘schermtijd’ uw kind heeft.

Deelnemers wordt ook gevraagd aan te geven welke kwaliteit van leven uw en uw kind(eren) ervaren en welke opvoedstijl er thuis gelden waar het gaat om voeding en beweging. Drie maanden nadat de beperkingen zijn opgeheven, volgt er een laatste vragenlijst. Deelnemers die daar op het aanmeldingsformulier toestemming voor geven, kunnen telefonisch geïnterviewd worden.

Als gegevens verwerkt zijn, worden de deelnemers over de belangrijkste uitkomsten geïnformeerd. Alle privé-informatie wordt geanonimiseerd verwerkt. De privacy is daarmee gewaarborgd.

Beeld: “Archer Vota and her XO Tablet” by Wayan Vota is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug