Dan zelf maar voor kankerpatiëntje zorgen

De dagelijkse maaltijd is in de meeste ziekenhuizen een sluitpost. In plaats van het beste van het beste krijgen patiënten een onbestemde prak voorgeschoteld. Belgische ouders pikken dat niet meer.

“Alleen de kleur verschilde per dag”, vatte een patiënt eens de kwaliteit van het gebodene samen. Het gros van de ziekenhuizen knijpt het budget voor de warme hap zoveel mogelijk uit. Dat de media tegenwoordig met de regelmaat van de klok berichten over het belang van gezonde voeding , ontgaat kennelijk veel ziekenhuisbestuurders. 

Ouders komen in opstand

In België is de situatie niet veel beter met dit verschil dat ouders van patiënten nu in opstand zijn gekomen. Ze zijn een initiatief gestart om kankerpatiëntjes gezonder en voedzamer te laten eten tijdens hun behandelingen. “Superkrachtig Lekker” heet het initiatief en tv-kok Sandra Bekkari heeft haar schouders mee onder het project gezet. Het doel van het project is om onder andere geld in te zamelen. Met dat geld willen de ouders een keuken laten installeren op de kinderkankerafdeling van het UZ Gent, zo bericht de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Ziek kind lust niet altijd alles

Kim Milants, mama van Jasmijn, is één van de ouders achter het project. Haar dochtertje Jasmijn (5) heeft leukemie en krijgt chemotherapie. Om die therapie goed te ondergaan en snel te kunnen recupereren heeft Jasmijn ook gezonde voeding nodig. 

Alleen lust een ziek kindje niet altijd alles en zeker niet een kleur-, geur- en smakeloze hap. Kim ondervindt zelf maar al te vaak hoe belangrijk het is om haar dochtertje toch iets voedzaam te kunnen geven als ze daar zin in heeft. Daarom willen de ouders geld inzamelen voor een keuken op de kinderkankerafdeling van het UZ Gent. Zo kunnen ze zelf koken voor hun kindjes die behandeld worden.

Sandra Bekkari is gezicht van het project en denkt ook mee na over lekkere, gezonde receptjes voor de kinderen. 

Hopelijk waait het idee over naar ons land. Doormodderen tot bij de ziekenhuizen het licht op gaat, is geen optie. Kanker wacht namelijk niet.  

commons.wikimedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug