DASH-dieet blijft hoog scoren

Het DASH-dieet is ontwikkeld door  het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institut. DASH is afkomstig van  Dietary Approaches to Stop Hypertension dat zoiets wil zeggen als “hoge bloedruk te lijf gaan met een dieet”. Het dieet richt zich dus op hypertensie maar heeft als mooi neveneffect dat het leidt tot vermindering van het gewicht.  

Balans

Het dieet begint met minder zout. Dat is logisch is omdat zout  een ongunstig effect heeft op de bloeddruk. DASH raadt ook aan om meer fruit en groenten te eten. Die zijn rijk aan kalium en dat werkt het bloeddrukverhogende effect van zout (lees: natrium) tegen.
 

Cholesterol

DASH wil ook ons cholesterol in balans houden en zet daarom meer gezonde vetten op het menu. De Belgische diëtiste Wendy De Munter zegt daarover: “Ons lichaam heeft cholesterol nodig, bijvoorbeeld om hormonen, celmembranen en gal aan te maken. Gunstige onverzadigde vetzuren zorgen mee voor een goede cholesterolverhouding, we halen ze uit vis, plantaardige oliën, olijven, noten, avocado’s …’

Allemaal voedingsmiddelen die het DASH-dieet aanraadt. Slechte  cholesterol komt van  verzadigde vetten uit vlees, melkproducten, harde bak- en smeervetten, snacks en chocolade. Vandaar dat DASH die ontraadt. Dan zijn er nog de transvetten die ook taboe zijn bij DASH. De Munter:  “Dat zijn gezonde onverzadigde vetten die door een chemisch verwerkingsproces verzadigd en dus ongezond geworden zijn. Ze worden vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld industrieel bereide gerechten, koekjes en gebak.”

Beeld: www.bodydietwiki.com 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug