'Droge januari' ook hier in trek

Een maand zonder drank: het is een voornemen dat steeds populairder wordt.  Het levert waarschijnlijk gezondheidsvoordelen op.

De Engelsen kennen het als “Dry January”.  De droge maand is nu ook overgewaaid naar ons land.

Fitter en betere nachtsrust

De Universiteit van Tilburg heeft onderzoek gedaan naar de effecten  van een maand zonder alcohol. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers zich fitter voelt, veertig procent beter slaapt en twintig procent gewicht heeft verloren.

Radboudumc en NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu volgde veertien gematigde drinkers die een maandlang de kurk op de fles hielden.  Ze waren fitter, hun cholesterol daalde, buikvet nam af en de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen, daalden. 

Zodra de proefpersonen weer gingen drinken, verdween het gezondheidseffect. De wetenschappelijke waarde van het  onderzoek is vanwege het gering aantal deelnemers zeer beperkt maar helemaal zonder betekenis is het toch ook weer niet.

Beeld: 45plussen.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug