Frank remt macula degeneratie met voeding: ‘Mijn zicht verbeterde sterk’

De diagnose macula degeneratie kwam voor Frank Lageweg (49) vijf jaar geleden ‘als een mokerslag’. ‘Kijk maar goed naar je kinderen, want over een paar jaar kan je ze niet meer zien’, voorspelde de bedrijfsarts. Met grote hoeveelheden groenten en fruit wist Frank het tij te keren. Sterker: ‘Mijn zicht verbeterde sterk en mijn leven is weer normaal.’

‘De arts keek eindeloos naar de scan, draaide zich langzaam naar mij toe en bleef vervolgens lang genoeg stil om mij te laten beseffen dat het niet goed was: Ik heb helaas geen goed nieuws voor u. U heeft maculadegeneratie in beide ogen. Een neuro-degeneratieve aandoening die definitief tot achteruitgang zou leiden.’

‘Het gevoel dat ik kreeg, was hetzelfde als toen ik in 1996 hoorde dat mijn vader een hersentumor stadium vier had. Alsof de grond onder me verdween en de innerlijke structuur van mijn lichaam in elkaar stortte. Een emotionele implosie en een toekomst die ik in duigen zag vallen. Het voelde als een omgekeerde piramide, waarbij het vertrouwen en de energie via de punt onderin wegvloeide. Ik dacht aan mijn kinderen van twee en vier jaar die ik niet of niet goed zou zien opgroeien.’

Een soort waas

‘Aanvankelijk werden gezichten die ik voorheen scherp zag, steeds vager. Een soort waas werd over gezichten gelegd en gezichtsuitdrukkingen kon ik moeilijker zien. Soms raakte ik hierdoor in paniek. Gedreven door de emoties van stress was ik geen leuke man. Ik keek vanuit de ogen van angst naar de toekomst. Ik heb minimaal twee vakanties verpest. Diep ongelukkig ging ik naar het UWV voor een gesprek met de bedrijfsarts die ook geen goed nieuws had: Kijk maar goed naar je kinderen, want over een paar jaar kan je ze niet meer zien.’

‘Aan de oogarts vroeg ik direct na de diagnose of ik er zelf iets aan kon doen. Vis eten, was het antwoord. Maar toen ik erover begon te lezen, was er meer mogelijk dan ik dacht. Sinds mijn vader kanker had, ben ik me gaan verdiepen in voeding en leefstijl. Toen hij in het ziekenhuis uitbehandeld was, vond ik de Moermantherapie. Nu ontdekte ik voeding die specifiek goed is voor de ogen. Zoals groenten en fruit die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine en positief werken op de macula.’

Grote hoeveelheden groente

‘Ik ontbijt met gewokte broccoli, spinazie, oranje paprika, courgette met een uitje en knoflook, of met groentesoep van kippenbouillon. Mijn lunch bestaat uit havermout met wilde biologische bosbessen en gojibessen. In de namiddag neem ik sap van de groenten die ik ’s ochtends at of – wanneer ik werk – sinaasappels, avocado en noten. ’s Avonds eet ik ook weer groenten. Zo krijg ik elke dag onwaarschijnlijk grote hoeveelheden groenten binnen. Zeker anderhalf à twee kilo. Verder eet ik dagelijks een mango en slik ik supplementen.’

‘Het was bijzonder moeilijk om in de mogelijkheid van herstel te geloven. Mijn kinderen waren mijn allergrootste motivatie om er vol voor te gaan. Hen te kunnen zien opgroeien, hen te kunnen helpen en met hen te kunnen sporten en vakanties te kunnen beleven.’

‘Vijf jaar na de diagnose is tegen alle verwachtingen in, mijn zicht zo sterk verbeterd dat mijn leven weer normaal is geworden. Ik kan gezichtsuitdrukkingen en nummerborden weer zien. De degeneratie is niet weg, maar mijn zicht verbeterde sterk. Bij de diagnose vijf jaar geleden was mijn zicht rechts iets minder dan 70 procent vergeleken met de mensen van mijn leeftijd, links was het 100 procent. Bij de laatste controle was het zicht rechts 90 procent en links 150 procent! Met links zie ik nu dus bovengemiddeld.’

‘Wij gaan voor macula regeneratie’

‘Mijn vrouw zei meteen: ‘Wij zijn getrouwd. In gezondheid en ziekte.’ Dat waren geen loze woorden.  Ze heeft me ongelooflijk goed gesteund in alles. Van de reizen naar het ziekenhuis voor de injecties in het oog, tot het uitzoeken van de beste voeding, tot het maken van gezonde, honderd procent pure chocoladecakejes tot emotionele steun en geruststelling: we gingen voor ‘macula regeneratie! Het was bepaald geen makkelijke weg en ik zal de rest van mijn leven uiterst gedisciplineerd moeten blijven leven. Dat gaat inmiddels moeiteloos en ik zou het niet meer anders willen.’

‘Behalve volwaardige voeding is ook beweging belangrijk. Ik ben gymleraar en geef Chi Neng Qigong training, haptotherapie en hartcoherentietraining. Bij Chi Neng Qigong leer je geen patiënt te zijn, maar student van je eigen gezondheid. Je wacht niet af, maar neemt het initiatief om aan je gezondheid te werken. In mijn geval was dat een combinatie van Chi Neng Qigong, voeding, supplementen, bewegen en mijn geest. Omdat ik geen voorbeeld kende van mensen die vooruit gingen, was het erg moeilijk om in verbetering te geloven. Langzamerhand nam mijn vertrouwen toe en werd ook mijn zicht beter. Elke dag kies ik alleen maar voeding die mijn lichaam en ogen het beste van het beste geeft en eet ik nooit suiker, gluten en drink ik zelden alcohol.’ 

Hartcoherentietraining

‘Ook hartcoherentietraining en meditatie is een onderdeel van mijn ochtendritueel.  Ik train regelmatig in combinatie met heartmath-apparatuur, zodat ik kan meten hoe coherent de ‘staat’ is van mijn hersenen, hart en zenuwstelsel.  Regelmatig combineer ik de staande meditatie met een cd van dr. Joe Dispenza. Ik hóóp niet dat mijn hart, hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem optimaal functioneren en samenwerken, ik werk eraan. Elke dag opnieuw.’

‘Ik stelde me een toekomst voor, waarin ik alles weer normaal kon zien. Dat was aanvankelijk moeilijk, omdat het niet zo was. De eerste twee jaar was alleen het moment dat ik naar bed ging fijn, omdat ik dan niet langer geconfronteerd werd met mijn verminderde zicht. Ik moest tijdens mijn training leren voorbij te gaan aan mijn zintuigen en groter te zijn dan de omstandigheden. Heel langzamerhand kwam er verandering en werd mijn zicht beter. Het is niet uit te leggen hoe het voelt om alles weer goed en scherp te kunnen zien.’

Meer weten: www.franklageweg.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug