Gezonde voeding na borstkanker

Wie na de diagnose borstkanker gezonder gaat eten, heeft aanzienlijk betere overlevingskansen. Dat berekenden onderzoekers van Harvard Medical School op basis van de lotgevallen van ruim achtduizend Amerikaanse vrouwen met borstkanker. De nadruk lag op een laag-glycemisch voedingspatroon.

De onderzoekers, waaronder de bekende voedingswetenschapper Walter Willett, haalden hun data uit twee langlopende bevolkingsonderzoeken. Om precies te zijn 8.482 vrouwen kregen de diagnose borstkanker, waarna ze gemiddeld (mediaan) veertien jaar gevolgd werden. Met behulp van vragenlijsten werden hun voedingsgewoonten elke twee tot vier jaar vastgelegd.

Anti-diabetesdieet

De onderzoekers legden de aldus geregistreerde voedselinname langs de meetlat van het ‘diabetes risico reductie dieet’, afgekort het DRRD. ‘Diabetes type 2 is geassocieerd met een slechte prognose bij borstkanker’, schrijven ze. Een hogere inname van vezels uit granen, koffie, noten en vers fruit waardeert het DRRD positief. Net als naar verhouding veel meervoudig onverzadigde vetten en weinig verzadigde vetten. Voor hoog glycemisch voedsel (snelle koolhydraten), transvet, gesuikerde dranken en rood vlees levert juist een lagere inname punten op.

Van de vrouwen overleden er in deze periode 2.600, waarvan 1.042 als gevolg van kanker. Gekeken naar de twee uitersten voor wat betreft voeding was er een duidelijk verschil in overlevingskans. De twintig procent die het hoogst scoorde had gemiddeld een twintig procent minder kans aan kanker te overlijden en zelfs 34 procent minder kans om te overlijden aan andere oorzaken.

De epidemiologen rekenden ook uit hoe de kansen lagen als ongezond etende vrouwen na hun diagnose op een gezond dieet overgingen. Hun kansen verbeterden nog iets meer. Zij hadden gemiddeld 23 procent minder kans aan borstkanker te overlijden. De kans te overlijden aan andere oorzaken verbeterde echter minder, namelijk met vijftien procent.

Het onderzoek verscheen in Cancer Research, uitgegeven door American Association for Cancer Research, en is alleen als samenvatting beschikbaar. Die besluiten de auteurs met de suggestie dat een ‘post-diagnosis dieetaanpassing, overeenkomstig met diabetespreventie, belangrijk kan zijn voor overlevers van borstkanker’.

“Mediterranean diet (close up)” by grobery is licensed under CC BY-SA 2.0

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug