Glaasje wijn niet verkeerd

Het drinken van wijn blijft discussie oproepen. Het nuttigen van druivenmost is al zo oud als de mensheid maar modere inzichten willen dat we er rap mee stoppen. Wijn bevat alcohol en dat is giftig c.q. kankerverwekkend. Toch is daarmee lang niet het laatste woord gezegd.

De Wageningse hoogleraar Ellen Kampman vertelde ooit tijdens een MMV-bijeenkomst dat de Gezondheidsraad verdeeld was over het drinken van wijn. Er lagen twee adviezen op tafel. Een van de commissie die zich bezig hield met hart- en vaatziekten, een ander van de commissie met daarin Kampman die ging over kanker. De ‘hartcommissie’ adviseerde om in de Schijf van Vijf één glas wijn per dag op te nemen. Dat leek haar gezond. De ‘kankercommissie’ adviseerde om dat juist niet te doen. omdat alcohol kankerverwekkend is.

Na rijp beraad besloot de Gezondheidsraad de zijde van de ‘hartcommissie’ te kiezen. Want, zo meende de raad, hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één dus daar moeten we ons op richten.

Panelen verschoven, wijn in de ban

Intussen zijn de panelen verschoven. Kanker is nu doodsoorzaak nummer een en daarom is wijn in de ban gedaan. Liever niet, zegt het Voedingscentrum in navolging van de Gezondheidsraad.

Toch is de discussie zeker nog niet beslecht. Een Britse studie onder 916 vrouwelijke tweelingen laat zien dat het gematigd drinken van rode wijn kan zorgen voor een meer diverse en dus gezonde darmflora, met daardoor een beter imuunsysteem en minder kans op overgewicht. Dat zou andere schadelijke effecten neutralisern.

In lijn met Cornelis Moerman!

In de studie werd gekeken naar de effecten van rode wijn, witte wijn, bier en sterke dranken op de diversiteit van de darmflora. Alleen het gematigd drinken van rode wijn bleek te zorgen voor een gezondere darmflora, de andere dranken bleken geen effect te hebben. Laat dat nou het advies zijn dat Cornelis Moerman in woord en geschrift aan zijn patiënten meegaf.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug