Glutathion vooral bij ouder worden cruciaal

Glutathion is de allerbelangrijkste en krachtigste antioxidant in het menselijk lichaam. Dat is niet ‘zo maar’ een opvatting in alternatieve en complementaire kringen maar eentje die breed wordt onderschreven. Het wordt ook wel de moeder of meester van alle antioxidanten genoemd. Elke cel in het lichaam wordt door deze stof beschermd. Het gaat oxidatieve stress (zuurstofschade) tegen en beschermt zo tegen veroudering.

Antioxidanten krijgen we binnen uit voeding, maar glutathion kan ons lichaam zelf aanmaken. Omdat het in elke cel in ons lichaam voorkomt, is suppletie in principe niet nodig. Maar…hoe ouder we worden, hoe minder glutathion we zelf kunnen aanmaken. Juglen Zwaan van weblog Ahealthylife vindt dat het belang van deze stof niet snel kan worden overschat en gaat er uitgebreid op in:

Glutathion helpt het lichaam bij het ontgiften

Het ondersteunt het lichaam bij het onschadelijk maken van kankerverwekkende stoffen, medicijnen en toxines. Glutathion werkt ondersteunend op de lever, waardoor dit orgaan zijn taken goed kan uitvoeren.

Beschermt het brein

Glutathion beschermt het brein. Mensen met Alzheimer hebben vaak minder glutathion in de hippocampus, het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Suppletie zou kunnen bijdragen aan een vermindering van de klachten. Mensen met autisme hebben vaak lagere glutathionniveaus in bepaalde gedeeltes van het brein. Er zijn met suppletie goede resultaten behaald. Ook zou het van belang kunnen zijn in de strijd tegen Parkinson. Veel mensen met psychische aandoeningen, zoals depressie, dwangstoornissen en schizofrenie, hebben vaak opvallend lage glutathionspiegels. Veel medicijnen die blijken te werken, hebben volgens Zwaan hun effect te danken aan het verhogen van de glutathionwaarden in het lichaam.

Werkt gunstig op de vruchtbaarheid

Glutathion kan de vruchtbaarheid bij vooral bij mannen sterk verbeteren. Het werkt volgens onderzoekers positief op de vorming van zaad. Ook de vrouwelijke vruchtbaarheid kan door glutathion verbeteren, evenals de bevruchting zelf.

Ontstekingsremmend

Glutathion kan ontstekingen dempen, althans bij muizen. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat chronische ontstekingen aan de basis liggen van vele westerse ziekten, zoals kanker, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.

Versterkt het immuunsysteem

Veel chronische ziekten zorgen voor permanent lage glutathionspiegels in het lichaam. Aanvulling met glutathion wordt dan aanbevolen.

Aanmaak natuurlijk verhogen

Je kunt glutathion als supplement tot je nemen maar ook verhogen door de juiste voeding te eten. Met name groenten die rijk zijn aan zwavels blijken de aanmaak te kunnen bevorderen. Denk hierbij aan kolen (boerenkool, broccoli, bloemkool etc.) en Allium groenten (uien, knoflook, sjalotten etc). Verder spinazie, asperges, avocado’s en okra’s. Kurkuma is in dit verband eveneens een aanrader. Om de glutathionstatus in het lichaam hoog te houden, is het belangrijk om over veel vitamine C te beschikken. Je kunt vitamine C slikken, maar ook voeding eten die rijk is aan deze vitamine. Vooral rode paprika, kolen en kiwi’s zijn rijk aan vitamine C. Een mineraal dat de hoeveelheid glutathion in je lichaam een boost kan geven, is selenium. Selenium zit veel in paranoten, chiazaad en haring (klik hier voor een uitgebreide lijst).

Alcohol funest

Slecht nieuws voor mensen die dagelijks wat alcohol drinken: het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid glutathion in het lichaaam aanzienlijk afneemt.

Supplementen een prima optie

Je kunt glutathion ook tot je nemen in de vorm van een supplement. Kies dan altijd voor de gereduceerde GSH-vorm, omdat deze nog actief is. Lange tijd werd er gedacht dat het innemen van glutathion via supplementen niet effectief was, maar inmiddels is het tegendeel bewezen. Zwaan geeft de voorkeur aan supplementen uit de fabriek van Setria. Een andere goede vorm is ook s-acetyl-l-glutathion. Beide vormen overleven de spijsvertering en kunnen de hoeveelheid glutathion in het lichaam verhogen.

Beeld: hovonederland.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug