Goed bezig met luchtzuivering

Een luchtreiniger in huis is een goede maatregel tegen vervuiling. Maar niet alle apparaten zijn eender.

Dat stelt het blad Men’sHealth. Een verslaggever van dat blad werd met zijn neus op het probleem van de luchtvervuiling gedrukt toen hij op een kantoor terechtkwam waar geen enkel raam open kon. Om die reden kocht hij begin dit jaar een luchtreiniger.

Luchtvervuiling groter probleem dan hij dacht

Wetenschappelijke onderzoeken hadden hem intussen geleerd dat luchtvervuiling een groter probleem is dan hij dacht. Zelfs je hart kan eronder lijden, het is een risicofactor voor kanker en de kans op alzheimer neemt toe.

Jaarlijks kost luchtvervuiling zo’n zeven miljoen mensen ter wereld het leven. Daar komt bij dat luchtvervuiling gemiddeld twee jaar van onze levensverwachting schaaft. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO ontdekte zelfs dat vervuilde lucht op dit moment het grootste gezondheidsrisico voor de mensheid is. “Wat we vergeten is dat vervuilde lucht elke minuut van elke dag een oorlog met ons voert,” zegt Ed Avol, vervuilingsexpert van de USC Keck School of Medicine. 

Fijnstof is sluipmoordenaar

Wat is luchtvervuiling eigenlijk? Smog – ook wel ozon aan de grond – ontstaat wanneer stikstofoxide en bepaalde gassen (zoals uitlaatgassen) in aanraking komen met zonlicht. Smog is meestal zichtbaar en erg slecht voor je luchtwegen.

Een minder zichtbare sluipmoordenaar is fijnstof. Deze deeltjes zijn zo klein, dat ze diep in je natuurlijke afweersysteem kunnen dringen. Ze worden uitgestoten door fabrieken en motoren, bouwplaatsen en grote bedrijven, maar ook door verbranding van hout, grillen op een barbecue, en ga zo maar door. Fijnstof komt vrij bij alle verbrandingsprocessen. De kleinste deeltjes zijn 0,1 micrometer groot dringen rechtstreeks in de cilia van je longen. Dit zijn de trilhaartjes in je bronchiën, die normaal gesproken alle troep uit je longen verwijderen.

Slecht voor hersenen, hart en vitale functies

Fijnstof komt terecht in je bloedbaan, waarna het zich door je hele lichaam verspreidt. Hoeveel schade deze deeltjes daadwerkelijk aanrichten, krijgen we nu pas door. Wat we weten is dat de ontstekingsgraad van je lichaam erop reageert. Dit is slecht voor je hersenen, hart en tal van vitale functies.

Binnenblijven is niet de oplossing, want de meeste huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er weinig frisse lucht binnenkomt. Hierdoor raakt de lucht binnenshuis ook vervuild. Om dat tegen te gaan, zet je de afzuigkap aan tijdens het koken en veeg je liever dan dat je stofzuigt. Zet zoveel mogelijk de ramen open wanneer dat mogelijk is, en overweeg een luchtreiniger voor in huis. Die zijn er in verschillende soorten, maten en prijzen, maar het is verstandig om er een te kiezen die deeltjes vangt die kleiner zijn dan 2,5 micrometer.

Dit is wat vervuiling doet met je lichaam:

1/ HOOFD

Nieuw onderzoek laat zien dat blootstelling aan luchtvervuiling de kans op ouderdomsziektes, zoals alzheimer, vergroot.

2/ LONGEN

Je kunt astma krijgen van smog. De uitstoot van fabrieken, auto’s en energiecentrales kan je longfunctie verminderen en vergroot de kans op kanker.

3/ HART

Het inademen van fijnstof kan de opbouw van kalk in je aderen versnellen, waardoor de kans op een hartaanval of beroerte groter wordt.

Beeld: proairtech.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug