Hoongelach om rode biet verstomd

Wie zichzelf als sporter serieus neemt, drinkt rode-bietensap om zijn prestaties te verhogen. Geen wetenschapper meer die er de spot mee zal drijven.

Het was Cornelis Moerman die de rode biet een slordige tachtig jaar geleden ‘ontdekte’. Wetenschappers lachten besmuikt. Ha, ha die duivendokter met zijn krotensap. Maar dat hoongelach is verstomd. Onderzoek op onderzoek laat zien dat de rode knol een bijzonder product is.

Invloed van extra nitraatinname gemeten

De gladiolen staan veilig in een vaas, de wandelschoenen zijn weer verhuisd naar zolder en het kruisje is toegevoegd aan de verzameling. De zoveelste editie van de Nijmeegse Vierdaagse is geschiedenis.

Wat weinigen weten, is dat een deel van het marcherende legioen meedeed aan het zogeheten ‘Heart Beet onderzoek’ van het RadboudUMC en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dat “beet” slaat op de rode biet. De Nijmeegse universiteit en hogeschool wilden de invloed van extra nitraatinname op de fysieke prestatie en de bloeddruk van deelnemers tijdens het wandelen bestuderen.

Dalende bloeddruk dankzij vaatverwijding

Hoogleraar fysiologie Maria Hopman (RadboudUMC) vertelde RTL hoe bietensap werkt: “In bietensap zitten nitraten. Die nitraten geven een vaatverwijding. De vaatverwijding leidt ertoe dat de bloeddruk daalt, maar die vaatverwijding leidt er ook toe dat er meer bloed naar je spieren gaat, dus meer zuurstof naar je spieren. Dat betekent dat je spieren beter functioneren en in dit geval dat je eigenlijk makkelijker wandelt.”

Dat het zo werkt, staat vast

Het is net een wondermiddel: beter presteren doordat een slokje bietensap leidt tot meer zuurstof in je spieren. Dat het zo werkt, staat inmiddels vast. Wetenschappers zijn het nog niet eens over de specifieke effecten van het nitraat uit bietensap op lichamelijke prestaties.

Nitraat oplossing bij verminderde doorbloeding

Onderzoeker Jean Nyakayiru van Maastricht University publiceerde eerder dit jaar zijn proefschrift over de prestatieverhogende effecten van nitraat die je met voeding kunt bereiken. “Overal waar een verminderde doorbloeding of een lage zuurstofbeschikbaarheid een rol zou kunnen spelen, zou nitraat een oplossing kunnen zijn”, vertelt hij Foodlog.
De eerste resultaten van het Nijmeegse onderzoek suggereren dat het eten van nitraatrijke groente het meest effectief is voor het verlagen van de bloeddruk. Of het ook invloed heeft gehad op de prestatie van de lopers moet nog blijken.

Beeld: omroepgelderland.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug