'Iedere kankerpatiënt moet aspirine innemen'

Volgens een Leids onderzoek is een simpel aspirientje de “magische kogel” die de dokter voortaan aan iedere kankerpatiënt zou moeten voorschrijven. Driekwart van de patiënten met darm-, maag- of keelkanker die dagelijks een dosis aspirine namen, bleek na vijf jaar nog in leven. Bij hen die geen aspirine namen, was dat slechts 43 procent.

Eerdere studies toonden al aan dat aspirine helpt bij prostaat-, borst- en longkanker. Aspirine zou zorgen voor minder bloedklonters. Daarin kunnen tumoren zich schuilhouden.

Goedkoop
Recent onderzoek van de Leidse universiteit laat zien dat 75 procent van de patiënten die een dagelijkse dosis aspirine namen, vijf jaar na de diagnose van darm-, maag-, pancreas- en keelkanker nog in leven waren. De  overlevingskans bij patiënten die geen aspirine namen, lag na vijf  jaar op slechts 42 procent. Volgens specialisten zou iedere kankerpatiënt voortaan aspirine moeten nemen.
Martine Frouws, die de studie op 14.000 volwassenen leidde: “Aspirine is een goedkoop en niet merkgebonden geneesmiddel met relatief weinig bijwerkingen. Daarom zal deze bevinding een grote impact hebben op patiënten en onze gezondheidszorg”. Frouws presenteerde het onderzoek dit weekend op het Europees kankercongres in Wenen. 
 

t Werkt
De patiënten in de studie kregen 80 tot 100 mg aspirine. 43 procent van hen had darmkanker, 25 procent rectumkanker en 10 procent slokdarmkanker. De overigen hadden maag-, pancreas- of galkanker.Professor Nadir Arber, woordvoerder van het congres: “Aspirine kan dienstdoen als de magische kogel want het werkt tegen hartaandoeningen, kanker en Alzheimer, de drie grote gezondheidsrampen in het derde millennium”.

Neveneffecten
Een waarschuwend geluid kwam van dokter Áine McCarthy van Cancer Research UK. “Aspirine kan ernstige neveneffecten hebben zoals inwendige bloedingen. Kankerpatiënten doen er daarom goed aan eerst hun arts te raadplegen”.

Borstkanker
Vorige week kondigden Amerikaanse onderzoekers aan dat ze 3000 vrouwen rekruteren om te testen of aspirine de terugkeer van borstkanker een halt toeroept. Een team uit Boston meent dat aspirine de overlevingskans na borstkanker met 50 procent kan doen toenemen.
Aspirine verlaagt het niveau van prostaglandines, die voor ongemak, koorts en zwellingen zorgen. Het middel wordt ook voorgeschreven om hartaanvallen te voorkomen en aspirine verhindert tevens dat bloedplaatjes samenklitten en bloedklonters vormen.

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug