Jacobine Geel besmeurd omdat ze te wijde blik heeft

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft zich weer eens in de kijker gespeeld. Het meende tv-presentatrice Jacobine Geel de Meester Kackadorisprijs toe te moeten kennen. Heeft Jacobine uierzalf aan doodzieke patiënten verkocht tegen woekerprijzen? Of heeft ze wellicht netelrooslijders bevolen bij volle maan een toverdrankje tot zich te nemen? Niets van dat alles.

Volgens de VtdK gaat Geel een vrijage aan met de pyscho-kwakzalverij. Dat zou blijken uit haar betrokkenheid bij het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) dat “onbewezen alternatieve geneeswijzen” promoot.

Behalve een bekend theologe is Geel onder meer voorzitter van branchevereniging GGZ Nederland, die tot doel heeft “bij te dragen aan de geestelijke gezondheid van mensen in Nederland”.  Volgens de VtdK sluiten de nevenactiviteiten van Geel niet goed aan bij dit motto, zo meldt zorgblog Skipr.

Zelfs Radboud is lid van CIZG

De jury van de Meester Kackadoris-prijs doelt onder meer op haar betrokkenheid bij het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG). Ook zou ze zich in de media herhaaldelijk positief hebben uitgelaten over “psycho-kwakzalverij”.

In een reactie laat Geel weten dat CIZG bestaat uit gerenommeerde organisaties als Lentis, Máxima Medisch Centrum, HagaZiekenhuis, Maastricht UMC, Radboudumc en het Louis Bolk Instituut. Ze onderzoeken het effect van leefstijlinterventies – zoals gezonde voeding, bewegen en vormen van mindfullness – in combinatie met reguliere behandelingen. Geel: “Zij sluiten de kennis hierover om patiënten te ondersteunen bij het maken van keuzes die hen kunnen helpen op de weg naar optimaal herstel.”

Wereldwijd een groeiende beweging

Geel wijst er daarnaast op dat 74 academische centra in de VS – waaronder Yale, Harvard en Stanford de zogenaamde ‘Integrale Geneeskunde’ onderzoeken, onderwijzen en toepassen. Geel: “Wereldwijd is het momenteel een groeiende beweging met focus op een actieve patiënt, openheid naar alle vormen van geneeskunde waar bewijs voor bestaat en een nadruk op preventie. De beweging sluit goed aan bij een tendens die ook in Nederland zorgbreed en zeker ook in de geestelijke gezondheidszorg waarneembaar is, en waarin de blik steeds nadrukkelijker wordt gericht op zaken als positieve gezondheid en preventie.”

Ines von Rosenstiel voorvechter integrale geneeskunde

Een van de meest vooraanstaande voorvechters van integrale en integratieve geneeskunde in ons land is Ines von Rosenstiel. Zij was kinderarts aan het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en is nu verbonden aan het Rijnstateziekenhuis in Arnhem. De Vereniging tegen de Kwakzalverij schorste haar als lid omdat zij kinderen met hardnekkige keel-, neus- en oorklachten met veel succes doorstuurde naar een complementaire genezer

Beeld: sprekersburo.nl

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug