Kankerpatiënt wil meer weten over voeding (en terecht)

Mensen die na darmkanker meer bewegen en gezonder eten dan gemiddeld, hebben een betere kwaliteit van leven. Ze zijn minder vermoeid en ervaren een beter algeheel functioneren. Gek genoeg krijgen patiënten vaak geen of weinig voorlichting over leefstijl en voeding terwijl daar wel grote behoefte aan is.

Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Merel van Veen bij Wageningen University & Research en het Integraal Kankercentrum Nederland.

Onder gezonde voeding verstaat de promovendus veel groente, weinig rood vlees en liever geen alcohol, En onder voldoende bewegen een half uur matig intensief bewegen per dag. Weinig mensen halen de normen en deze zijn nog extra lastig te realiseren voor mensen die herstellen van kanker.

Veel behoefte aan informatie over voeding

In het onderzoek van Van Veen vulden mensen na darmkankerbehandeling een vragenlijst in. Hieruit bleek dat zij veel behoefte hebben aan informatie en advies over voeding tijdens en na kanker.
Al kort na de operatie hebben patiënten de overtuiging dat gezonde voeding bijdraagt aan hun herstel. Als zorgprofessionals informatie over voeding geven, dan sterkt dit deze overtuiging.

Spil in kankerzorg weet weinig van voeding

De overgrote meerderheid (78 procent) van de patiënten die informatie kregen, waren ook daadwerkelijk iets gezonder gaan eten, ten opzichte van 42 procent van de mensen die geen informatie kregen.

Naast patiënten werden ook oncologieverpleegkundigen, de spil in kankerzorg, bevraagd. Daarbij geeft bijna de helft van de verpleegkundigen aan dat ze te weinig kennis hebben om advies te geven over voeding en beweging.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug