Keuzehulp: ‘Hoe ga jij aan je gezondheid werken?’

Wil je mensen ontmoeten met dezelfde ziekte? Of ben je nog gezond en wil je dat graag zo houden? In beide gevallen kun je waardevolle ervaringen halen en brengen bij gezondlevenmetkanker.nl, de digitale keuzehulp van MMV in samenwerking met het Louis Bolk Instituut. Een (gratis) webinar op 25 november geeft je handvatten om concreet aan de slag te gaan.

De beste voorbereiding daarop, is je nu registreren op www.gezondlevenmetkanker.nl en de digitale omgeving alvast verkennen. Want net als elke nieuwe omgeving kost het wat tijd en ronddwalen om je te oriënteren. En als je er toch bent, vul dan meteen even de ‘vragenlijst’ in bij ‘Mijn keuzehulp’. Al met al een kwartiertje werk.

Bekijkt u vervolgens deze presentatie die Peter Voshol onlangs voor de digitale MMV-ledendag hield, dan vallen de meeste puzzelstukjes vanzelf op hun plaats. Voshol heeft zijn sporen verdiend als onderzoeker bij vermaarde (inter)nationale onderzoeksinstituten. Dit project, waarbij hij vanuit het Louis Bolk Instituut bij betrokken is, is een compleet andere benadering van wetenschap, legt hij uit. ‘Gezond leven met kanker gaat niet over technische details en ingewikkelde werkingsmechanismen, he-le-maal niet. Het gaat juist over de vraag hoe gaan wij, hoe ga jij aan je gezondheid werken?’

‘Verwonderen doet wonderen’

Vanuit die persoonlijke context, waarbij het altijd gaat om de persoon vóór de ziekte, ‘moeten we uiteindelijk bij iets groots, iets maatschappelijks uitkomen.’ De overeenkomst met regulier wetenschappelijk onderzoek is de noodzaak tot het stellen van vragen, het feit dat antwoorden altijd weer nieuwe vragen oproepen en dat absolute waarheden niet bestaan.

‘Verwondering en nieuwsgierigheid als sturingsmechanismes’, in plaats van het verabsoluteren van de eigen waarheid. ‘Niet vast zitten in dogma’s. Goed, zwart is zwart. Maar wat is er nog meer, wat zijn de nuances? Verwonderen doet wonderen.’

Voor alle duidelijkheid nog eens de juiste volgorde:

1 Registreer je op www.gezondlevenmetkanker.nl

2 Bekijk de presentatie van Peter Voshol.

3 Neem deel aan de online informatiebijeenkomst van Peter Voshol en Estelle Smits op woensdagochtend 25 november van 10:00 tot 11:30 uur. Aanmelden kan via e-mail aan onderzoekscoördinator Anne-Marie Poorthuis, onderzoekcoordinator@mmv.nl.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug