Kijk uit met bleekmiddelen

Het is uitkijken met bleekmiddelen. Reinigen met chloorbleekmiddel kan de lucht binnenshuis danig verslechteren, zo blijkt uit een studie. Veel huisvrouwen zweren bij het spul dat zo geweldig desinfecteert. Bleekdampen blijken deeltjes in de lucht te kunnen vormen die schadelijk kunnen zijn bij inademing door mens en dier. Dat geldt vooral in combinatie met licht en een citrusverbinding die in veel huishoudelijke producten voorkomt.

Reinigingsproducten voor bleekmiddelen stoten chloorhoudende verbindingen uit, zoals hypochloorzuur (HOCl) en chloorgas (Cl2), die zich in relatief slecht geventileerde binnenomgevingen kunnen ophopen. Dat meldt ABCgezondevoeding.

De gassen kunnen reageren met andere chemicaliën die vaak in huizen worden aangetroffen, zoals allerlei geuren die zijn toegevoegd aan veel producten voor persoonlijke verzorging, reinigingsmiddelen en luchtverfrissers.

Bovendien kan binnenverlichting of zonlicht de chloordampen splitsen waardoor luchtdeeltjes ontstaan die secundaire organische aerosolen (SOA’s) worden genoemd. Deze SOA’s zijn al in verband gebracht met ademhalingsproblemen en andere nadelige gezondheidseffecten.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug