Kinderen met kanker betalen hoge prijs

Kinderen die kanker overleven, betalen voor hun (reguliere) behandeling een hoge prijs. Dat komt naar voren uit een interview van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) met prof. dr. Wim Tissing. Hij werkt als kinderoncoloog en manager ondersteunende zorg in het nieuwe Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

Tissing: “Onderzoek laat zien dat 70 procent van de mensen die als kind behandeld zijn voor kanker, één of meerdere late effecten rapporteert, zoals falende orgaansystemen, bijvoorbeeld hart en nieren. Ook op psychosociaal vlak zien we effecten. Survivors (overlevers-red.) van kinderkanker hebben minder vaak een vaste relatie en er zijn vaak problemen met vruchtbaarheid. Ook ontstaat regelmatig een nieuwe maligniteit (kwaadaardige aandoening-red.). We hopen hier volgend jaar nog meer inzicht in te krijgen, in ons lopende onderzoek, waarin iedereen met kinderkanker in het verleden opgeroepen is om deel te nemen.”

KWOF: Wat is de rol van voeding en leefstijl bij de behandeling van kanker bij kinderen? 
“Voeding en leefstijl worden niet gelinkt aan het ontstaan van kanker bij kinderen. Een Groningse studie geeft wel een duidelijk verband tussen voeding en bewegen en overleving en toxiciteit van de behandeling bij diagnose en drie maanden na de diagnose. Een slechtere voedingstoestand geeft een hogere kans op sterfte en wordt in verband gebracht met meer toxiciteit van de behandeling en meer infecties en een lagere kwaliteit van leven.” 

“We denken dat voeding en beweging heel belangrijk zijn bij de behandeling van kinderkanker. We hebben het nieuwe ziekenhuis gebouwd met de kennis van nu over voeding en bewegen.”

Zes keer per dag eten aangeboden

“Om de kinderen zo goed mogelijk te laten eten, krijgen zij in het Máxima zes keer op een dag eten aangeboden. Maar heeft een kind daar geen zin in, dan mogen ze zelf bij de keuken iets bestellen waar ze wél zin in hebben. Bijvoorbeeld een pannenkoek. Kinderen vinden het eten van thuis, klaargemaakt door papa of mama meestal het allerlekkerst. Er is daarom een keuken waar ouders zelf eten kunnen klaarmaken en ze met het gezin samen kunnen eten.”  

Beeld: spreekbeurten.info

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug