Klein beetje fris of sap al kankerverwekkend

Het drinken van vruchtensappen en frisdranken is niet alleen slecht voor je gewicht, bloeddruk en bloedsuikerspiegel, maar kan ook het risico op kanker vergroten.

Bron: de British Medical Journal, het hoogste medisch-wetenschappelijke podium ter wereld. Het blad maakt melding van een studie waarbij meer dan 100.000 Franse volwassenen waren betrokken.

Honderd milliliter geeft al risico’s

Het onderzoek laat zien dat alleen al het drinken van 100 milliliter frisdrank (een derde van een gewoon blikje) een verhoogd risico op kanker geeft. Wie dagelijks zo’n kleine hoeveelheid drinkt, heeft 18 procent meer kans op kanker. Voor borstkanker is dat zelfs 22 procent.
Oftewel: dit onderzoek laat zien dat zelfs een klein beetje frisdrank of sap de kans op kanker vergroot. ,,Opvallend genoeg zagen de onderzoekers het verhoogde risico op kanker ook bij mensen die puur fruitsap dronken”, zegt voedingsonderzoeker Ian Johnson.

Suiker de grote boosdoener

Het nieuwe onderzoek laat zien dat we onze gezondheid kunnen bevorderen door minder zoete drankjes te drinken, benadrukt voedingskenner Mathilde Touvier van de Universiteit 13 van Parijs, die het onderzoek leidde. ,,Wat we zagen was dat de belangrijkste aanjager de suiker bleek in deze zoete dranken”, zegt ze. ,,Drankjes met veel suiker zijn een risicofactor voor obesitas en gewichtstoename. Obesitas op zich is al een risicofactor voor kanker.” Aldus Touvier in het AD.
Hoewel Nederlanders de afgelopen jaren minder frisdrank zijn gaan drinken, zijn de meest recente cijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen indrukwekkend. Gemiddeld drinken we per persoon zo’n 85 liter frisdrank per jaar en zo’n 12 liter fruitsappen. Daar komen nog gemengde dranken bij: gemiddeld zo’n 10 liter aan mixjes waar fruitsap aan is toegevoegd.

Zeer informatief is de uitzending van Broodje Gezond over dit onderwerp.

Beeld: business2sell.com.au

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug