'Landgoed Moerman blijft in takt'

Dokter Moerman met op de achtergrond de boerderij en het woonhuis (foto anderetijden.nl).

Het landgoed de Hoogstad in Vlaardingen, waar Cornelis Moerman ooit woonde en waar hij praktijk hield, komt te koop. Onbekend is nog wat er met de inboedel gaat gebeuren. Die is sinds  het overlijden van Moerman onaangeroerd.

Het voormalige boerenbedrijf van de familie Moerman bestaat uit een woonhuis, een boerderij en de voormalige huisartsenpraktijk van Moerman. Hij overleed in 1988. Bij de verkoop van het landgoed aan de gemeente Vlaardingen bedong Moerman dat er tot 25 jaar na zijn  dood geen ingrepen zouden plaats vinden. Die termijn verstreek vier jaar geleden.

Geen  haalbare kaart

Het bestuur van MMV heeft serieus overwogen het pand aan te kopen maar dat bleek geen haalbare kaart. Het vroegere  doktershuis vertoont grote gebreken. Of MMV  de inboedel aankoopt, is nog niet beslist. Er bestaat wel grote belangstelling voor maar een groot probleem is waar het meubilair en ander toebehoren moet blijven. Het gaat om een authentieke dokterspraktijk uit de jaren dertig 

Uniek  deel van Vlaardingen

Vroeger strekten de landerijen van het landgoed zich uit tot ver buiten de bebouwde kom. Met de aanleg van de A20 verviel een groot deel van het gebied.

De gemeente Vlaardingen zegt te  erkennen dat de Hoogstad een uniek deel van Vlaardingen is. Het is de bedoeling een zo goed mogelijke bestemming voor het landgoed te vinden. Het gebied dient een meerwaarde te krijgen voor inwoners van Vlaardingen. De cultuurhistorische en monumentale waarden moeten bewaard blijven.

In de verkoop

Mogelijke functies van de Hoogstad zijn cultuur en ontspanning, bepaalde vormen van dienstverlening en ondersteunende horeca, maatschappelijke functies, kleinere kantoren, sport en recreatie of een combinatie hiervan. Op het landgoed ziet de gemeente liever geen grootschalige bebouwing van voor- en achtererf plaatsvindt.

Het streven is het landgoed voor de zomervakantie in de verkoop te zetten.

Gemeentelijk monument

Het Hoogstadcomplex is één van de weinige boerderijcomplexen in en om Vlaardingen die de grote stadsuitbreidingen uit de jaren 1950-1970 hebben overleefd. Daarom is het aangewezen als gemeentelijk monument.

Het gebied heeft een hoge archeologische waarde. In de diepere ondergrond is sprake van een kreek die tot in de nieuwe steentijd terug kan gaan. Het landgoed is gebouwd op een kreekrug die al in de Romeinse tijd werd bewoond.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug