"Niet alles hoeft tot achter de komma bewezen te zijn"

“Wetenschappers moeten uit hun ivoren toren komen. Niet alles hoeft tot drie cijfers achter de komma bewezen te zijn, voor je er mee aan de slag kunt.”

Een natuurgeneeskundige aan het woord? Nee, kinderarts Koen Joosten van het  Rotterdamse Eramus MC vrijdag tijdens de opening van het Healthy Food Congress -oftewel: het Groentecongres- in Den Haag.

Iedereen weet dat we vroeger, toen we voornamelijk plantaardig voedsel aten, gezonder aten dan tegenwoordig, sprak Joosten tijdens het Groentecongres. “Geen woorden, maar daden”, wat hem betreft. En een grotere rol voor groenten en fruit in het dagelijkse eetpatroon.

Die mening deelde de Wageningse hoogleraar Edith Feskens. “Onderzoek heeft voldoende aangetoond dat een gezonde leefstijl werkt, het gaat er nu om hoe we dit kunnen uitrollen.”

‘Smaak voorop stellen’

Kinderen aan de groenten krijgen is niet zo moeilijk als je smaak voorop stelt. Die gedurfde stelling kwam van Ingrid Cayet, oprichter van Madaga (biologische babyvoeding). Een jaar geleden gaf zij haar baan op om full time maaltijden te gaan koken voor kinderdagverblijven. In samenwerking met kinderdagverblijf Small Steps is het haar gelukt binnen 1 jaar 10.000 kinderen van een dagelijkse portie groente te voorzien.

‘Hele generatie gezond voorbereiden op toekomst’

Aan het einde van het congres concludeerde Rob Baan dat het acht miljoen euro kost om alle 400.000 kinderen van 0-4 jaar op kinderdagverblijven van 80 gram groenten te voorzien en 50 miljoen euro om alle kinderen op basisscholen van groenten te voorzien. “Daarmee kunnen we een hele generatie gezond voorbereiden op de toekomst en de bedragen zijn peanuts vergeleken bij de bedragen die nu worden geïnvesteerd in medicijnen”, het zou mooi zijn als de overheid hier een handje bij gaat helpen.

Beeld: robbaan.com

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug