Niet goedkoop, wel lekker en o zo gezond

Ze zijn niet goedkoop maar wel lekker en o zo gezond. Pistachenoten bevatten gezonde vetten en zijn een goede bron van eiwitten, vezels en antioxidanten. Bovendien zijn ze rijk aan verscheidene voedingsstoffen en kunnen ze bijdragen aan gewichtsverlies en de hart- en darmgezondheid. Tevens bevatten ze een effectief antikankermiddel.

Weblog ahealthylife zet een aantal bewezen gezondheidsvoordelen van pistachenoten op een rijtje.

Rijk aan oxidanten.  Pistachenoten horen tot de meest antioxidantrijke noten. Er zit veel luteïne en zeaxanthine in, die beide de ooggezondheid bevorderen.

Weinig calorieën, veel eiwitten. Pistachenoten bevatten minder calorieën en meer eiwitten dan de meeste andere noten. Tevens hebben ze een hoger aminozuurprofiel dan andere noten.

Kan gewichtsverlies bevorderen. Pistachenoten eten kan gewichtsverlies bevorderen. Vooral ongepelde pistachenoten zijn gezond omdat het pellen ervoor zorgt dat je aandachtiger eet.

Goed voor de darmflora. Pistachenoten zijn vezelrijk, wat goed is voor de darmbacteriën. Pistachenoten kunnen zorgen voor toename van het aantal bacteriën die gunstige korteketenvetzuren produceren, zoals butyraat.

Mogelijk cholesterol- en bloeddrukverlagend. Uit onderzoek blijkt dat pistachenoten eten kan zorgen voor verlaging van bloedcholesterol. Tevens kan het de bloeddruk sterker verlagen dan andere noten.

Kan gezonde bloedvaten bevorderen. Pistachenoten kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid van de bloedvaten. Dat komt doordat ze veel L-arginine bevatten, wat na omzetting in stikstofoxide bijdraagt aan verwijding van de bloedvaten.

Kan bloedsuiker helpen verlagen. Pistachenoten hebben een lage glycemische index, wat bevorderlijk is voor lagere bloedsuikerniveaus.

Lekker en leuk om te eten. Pistachenoten zijn niet alleen lekker als tussendoortje maar ze kunnen ook in baksels en andere gerechten worden gebruikt, wat de gerechten een groene of paarse kleur kan geven.

Antikankermiddel

Niet onvermeld mag blijven wat de MMV-Voedingsmiddelenlijst nog toevoegt:

“De stof gamma-tocopherol, een vorm van vitamine E die in de pistachenoot te vinden is, is volgens wetenschappelijk onderzoek een effectief antikankermiddel. Amerikaans onderzoek laat zien dat deze stof:

  • effectief is in de strijd tegen tegen prostaatkanker
  • effect zou kunnen hebben op longkanker
  • beschermt tegen longkanker.

Twee ons pistachenoten per dag zou genoeg zijn om het gamma-tocopherolniveau te laten stijgen.”

Beeld: notenspecialist.com

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug