• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 6 2025 Lyme en eiwitkwaliteit 1
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / Microgroenten, oases in de voedselwoestijn

Microgroenten, oases in de voedselwoestijn

Microgroenten, oases in de voedselwoestijn 3
2 oktober 2021

Of het nu gaat om voedselzekerheid tijdens pandemieën, overleven in voedselwoestijnen of tijdens lange ruimtereizen: microgroenten – of kiemgroenten – maken het mogelijk. Dat is de overtuiging van Francesco di Gioia. ‘Nutriënt-dichte microgroenten hebben enorm potentieel als efficiënte, zekere voedselbron.’

Kweeksetjes met zaden. Je kunt ze maar beter in huis hebben, vindt de assistent professor voor groenteteeltwetenschappen aan de landbouwfaculteit van Penn State University in Pennsylvania, VS. Sterker nog, hij raadt overheden aan ze in voorraad te houden om aan huishoudens te distribueren in geval van toekomstige catastrofale gebeurtenissen.

‘De huidige pandemie legde de gevoeligheid van onze voedselvoorziening bloot’, zegt hij op de website van de universiteit. ‘En ook de noodzaak om ondervoeding en de maatschappelijke ongelijkheid bij voedselveiligheid op de agenda te zetten. Toekomstige noodsituaties of catastrofes kunnen deze kwesties verergeren.’

In het kader van een door het Amerikaanse ministerie van landbouw opgezet project, onderzocht Di Gioia met een aantal andere deskundigen de mogelijke rol van kiemgroenten in het veilig stellen van de ‘voedselzekerheid in het licht van catastrofale wereldwijde gebeurtenissen’. De resultaten verschenen onlangs – samenvatting in het blad Acta Horticulturea, het blad van de International Society for Horticultural Science.

De ruimte en andere voedselwoestijnen

Kiemgroenten vragen weinig ruimte, geen aarde, geen bijzondere kweekvaardigheden en weinig water. Ze groeien binnen een paar dagen op en doen dat in het donker of onder kunstlicht. Daartegenover staat een rijke opbrengst aan smaken, vormen en kleuren, maar zeker ook aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Met deze eigenschappen zijn ze geschikt op ‘microschaal verse voedzame groenten te produceren, zelfs in gebieden die als voedselwoestijn beschouwd worden’.

Voedselwoestijn is een uit Groot Brittannië stammend begrip dat gebieden aanduidt waarin de bewoners niet of nauwelijks toegang hebben tot verse groenten en fruit. Een omstandigheid die de consumptie van ultra-bewerkte voeding in de hand werkt. Het heelal is de ultieme voedselwoestijn. Wetenschappers van NASA en de Europese tegenhanger ESA ‘stellen microgroenten voor als een bron van vers voedsel en essentiële nutriënten voor astronauten die op lange ruimte missies zijn.’

Sulforafaan, kiemen als voedingssupplement

Kiemgroenten kunnen ook fungeren als voedingssupplement. Di Gioia stipt het even aan: ‘Met gebruik van simpele technieken is het mogelijk microgroenten te produceren die tegemoet komen aan specifieke dieeteisen of tekorten aan micronutriënten.’ Sulforafaan is daar een sterk voorbeeld van. Deze verbinding activeert in lichaamscellen een systeem dat cellen aanzet tot ontgiften.

Broccolikiemen bevatten tien keer meer sulforafaan dan broccoli zelf. Dit artikel gaat dieper in op de werking, ook therapeutisch, en op een warmtebehandeling die de vorming van sulforafaan nog eens een aantal keer vermenigvuldigt. Tot hoeveelheden die anders alleen met supplementen haalbaar zijn.

Op deze pagina leest u meer over de waarde van kiemgroenten.

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

kiemen kiemgroenten microgroenten supplementen

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk 4

Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk

Lezing Simone Ardesch: 'We zijn massaal uit verbinding' 5

Lezing Simone Ardesch: ‘We zijn massaal uit verbinding’

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit 6

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit

Advertenties

Datum Activiteit
11 augustus 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 7
18 augustus 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
25 augustus 2025 Telefonische spreekuur MMV natuurvoedingskundige
1 september 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
5 september 2025 Bezorging Uitzicht nummer 7
15 september 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 8
10 oktober 2025 Bezorging Uitzicht nummer 8
20 oktober 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 9
25 oktober 2025 Ledendag MMV
14 november 2025 Bezorging Uitzicht nummer 9
24 november 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 10
19 december 2025 Bezorging Uitzicht nummer 10
5 januari 2026 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 1 (2026)
30 januari 2026 Bezorging Uitzicht nummer 1 (2026)

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.