
Een grootscheepse studie naar het microbioom van duizenden mensen versterkt het bewijs dat pleit voor een plantaardig(er) voedingspatroon. Een andere studie analyseerde de eetgewoonten van honderdduizenden mensen. De mate waarin hun voedsel bewerkt was, voorspelde het risico te overlijden aan verschillende ziekten, waaronder Parkinson.
‘Ons werk bevestigt hoe mensen hun eigen microbioom kunnen vormgeven en het in verlengde daarvan hun gezondheid’, vatten de Britse en Italiaanse auteurs de betekenis van hun onderzoek samen in Nature Microbiology. ‘Dat kan op directe wijze via simpele voedselkeuzes, en dat kan op meer indirecte wijze via landbouwkundige methoden en de wijze van voedselbereiding.’
Uit een totaal van bijna 22duizend ontlastingsmonsters haalden de onderzoekers een schat boven water aan ‘microbiële handtekeningen’ behorend bij een veganistisch (656 deelnemers), vegetarisch (1.088 deelnemers) en een omnivoor voedingspatroon (19.817 deelnemers). De leveranciers van ontlastingsmonsters zijn afkomstig uit vijf Amerikaanse en Europese cohortstudies. Bij deelname rapporteerden zij hun voedingsgewoonten. In grote lijnen was dat in de samenstelling van hun darmbacteriën terug te zien. Wat volgens de onderzoekers betekent dat toekomstig ontlastingsonderzoek het een en ander kan zeggen over de voedingsgewoonten van de deelnemers, ook wanneer deze niet gerapporteerd is.
De analyses bevestigen bestaande kennis en vullen deze aan. In de ‘microbiële handtekeningen’ van omnivoren komen bacteriesoorten voor die gelinkt zijn aan de consumptie van met name rood vlees. Eerdere onderzoeken brengen deze soorten in verband darmontsteking, darmkanker, een mindere cardiometabole gezondheid en een mindere productie van korte-keten vetzuren in de dikke darm.
Veganisten kenmerkten zich daarentegen door een darmmicrobioom met bacteriesoorten die gespecialiseerd zijn in de afbraak van vezels en de productie van de ontstekingsremmende korte-keten vetzuren. Tegenstrijdigheden waren er ook. Zo speelde een in dit verband oude bekende (Prevotella copri) in deze analyses geen rol, ook niet bij vegetariërs. Zoals te verwachten zijn de darmen van vegetariërs niet alleen dichter bevolkt met ‘vezeleters’, maar ook met diverse bacteriesoorten die van zuivelproducten leven.
Bodem in de buik
Met name bij de veganisten kwamen bacteriën voor die ze delen met het microbioom van groenten en fruit zelf en de aarde waar deze in groeien. De bacteriën hebben een functie bij het beschikbaar maken van stikstof voor de plant. Waar de onderzoekers ‘een intrigerende en nader te onderzoeken rol van het bodemleven in mensen’ in zien.
Een minder onverwachte, maar niet minder belangrijke waarneming is dat naarmate omnivoren minder vlees eten en meer groenten en fruit, hun microbioom ook meer gaat lijken op dat van vegetariërs en veganisten. Hun advies: ‘Onze data toont dat omnivoren gemiddeld genomen duidelijk minder gezond plantaardig voedsel eten. Daarom kunnen zij door meer diverse planten te eten de kwaliteit van hun dieet optimaliseren wat tot een betere darmgezondheid leidt.’
Onlangs berichtte MMV over een andere publicatie in Nature Microbiology die gunstige effecten toonde van een vezelrijk plantaardig dieet bij het in bedwang houden van bacteriële ziekteverwekkers.
Beeld: Kampus Production
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief