• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
  • 0 items
MMV

MMV

Natuurlijk tegen kanker

Recepten Voedingsmiddelenlijst
Uitzicht 6 2025 Lyme en eiwitkwaliteit 1
Uitzicht 5 2025 Antibioticaresistentie 2
  • Kanker
    • Is kanker erfelijk?
    • Genetica en epigenetica
    • Wat kan ik zelf doen?
    • Preventie
    • Steun en begeleiding
    • Kankersoorten
  • Voeding
    • Moermandieet
    • MMV-Voedingsrichtlijnen
    • Wetenschappelijke onderbouwing
    • Recepten
    • Suiker
    • Kruiden
    • Fermenteren
    • Kiemgroenten
    • Voedselbereiding
    • Uit eten met Moerman
  • Gezond leven
    • Inspanning
    • Ontspanning
    • Psyche
    • Verbinding
  • (Zelf)onderzoek
  • Nieuws
    • Agenda
    • Laatste nieuws
    • Columnisten
    • Ervaringen
    • Nieuwsbrief
    • Uitzicht
  • Over
    • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Activiteiten
    • Vrijwilligers
    • Vacatures
    • ANBI
    • Amnestie
    • Steun ons
    • Contact
  • Webshop
    • Uitzicht
    • Boeken
    • Bijeenkomsten
    • Overig
U bent hier: Home / Nieuws / (Zee)zout minder schoon dan gedacht

(Zee)zout minder schoon dan gedacht

(Zee)zout minder schoon dan gedacht 3
17 mei 2019

In zeezout zijn wisselende concentraties schimmels ontdekt. De  consument die weinig zout gebruikt, heeft weinig te duchten.

De schimmels in zeezout werden ontdekt door schimmeldeskundige Kathie Hodge van de Amerikaanse Cornell University.

De algemene opinie was altijd dat zout een steriel ingrediënt is en dus geen schimmels kon bevatten. Dat wordt door dit onderzoek onderuit gehaald. De onderzoekers slaagden erin uit elk monster levende schimmels op te kweken en vast te stellen om welke soorten het ging.

Ze vonden 85 verschillende schimmelsoorten, zoals Aspergillus en Penicillium. Ook troffen de onderzoekers mycotoxine, schimmelgif, aan in de zeezout-monsters. 
 

Kijk uit met gezouten levensmiddelen

Voor de consument die wat van dit zout op zijn eitjes strooit, is er weinig risico. Per gram zout werden er gemiddeld 1,7 schimmelsporen aangetroffen. Anders wordt het wanneer het zout gebruikt wordt om voedsel te conserveren. In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen de schimmels uit het zout zich vermenigvuldigen en tot bederf leiden.

“Schimmels kunnen in verrassend vijandige plaatsen overleven. In een potje zeezout zullen ze niet groeien of toenemen – daar groeit niets – maar de sporen van sommige schimmels overleven daar zonder enig probleem. Later kunnen ze ‘ontwaken’ en voor problemen zorgen in ons voedsel”, waarschuwt Kathie Hodge.

Zeezout kan ook microplastics bevatten

Eerder bleek zout al vervuild te zijn met microplastics. Wetenschappers onderzochten vijftien Chinese zoutmerken uit verschillende zoutbronnen: de zee, zoutmeren en zoutmijnen. Tafelzout afkomstig uit de zee blijkt het meest vervuild, met de grootste concentratie van gemiddeld 615 deeltjes per kilogram.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minder dan 5 gram zout per dag te consumeren. Volgens die richtlijnen zouden we per persoon zo’n 1000 microplastic deeltjes per jaar binnen krijgen alleen al van tafelzouten.

Aan vervuilde levensmiddelen kan tegenwicht worden geboden door gezond te eten en gezond te leven. Ons afweersysteem wordt daardoor optimaal in stelling gebracht.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuws

Alle nieuwsberichten
Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk 4

Biodyneren, landbouwfilosofie ontmoet keukenpraktijk

Lezing Simone Ardesch: 'We zijn massaal uit verbinding' 5

Lezing Simone Ardesch: ‘We zijn massaal uit verbinding’

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit 6

Uitzicht met aandacht voor Lyme en alles over eiwitkwaliteit

Advertenties

Datum Activiteit
11 augustus 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 7
18 augustus 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
25 augustus 2025 Telefonische spreekuur MMV natuurvoedingskundige
1 september 2025 Telefonisch spreekuur MMV natuurvoedingskundige
5 september 2025 Bezorging Uitzicht nummer 7
15 september 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 8
10 oktober 2025 Bezorging Uitzicht nummer 8
20 oktober 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 9
25 oktober 2025 Ledendag MMV
14 november 2025 Bezorging Uitzicht nummer 9
24 november 2025 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 10
19 december 2025 Bezorging Uitzicht nummer 10
5 januari 2026 Uiterste inleverdatum kopij voor agenda Uitzicht nummer 1 (2026)
30 januari 2026 Bezorging Uitzicht nummer 1 (2026)

Footer

logo

Centraal Bureau MMV

(0347) 34 69 55

(ma-do 09:00-13.00 uur)

Name(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

privacy policy | disclaimer

www.mmv.nl © 2025 | Website realisatie & advies: WebFundament

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.