Noah (4) moet en zal aan de chemo

De vierjarige Noah uit Florida moet en zal chemo ondergaan, ondanks de weigering van zijn ouders. De rechter heeft hem nu toevertrouwd aan zijn oma.

Niet dat de ouders Noah aan zijn lot willen overlaten. Integendeel, ze zien volop behandelmogelijkheden zoals kruidentherapie, extra zuurstof,medicinale cannabis, vitamines, paddenstoelthee, alkalinewater en een aangepast dieet.

Grote klopjacht volgde in verschillende staten

Noah heeft acute lymfoblastaire leukemie. Zijn vader en moeder voeren al maanden een bittere juridische strijd tegen de Amerikaanse staat over het geven van chemotherapie aan het kind. Taylor Bland en Joshua McAdams willen hun zoontje genezen met alternatieve behandelingen en weigerden Noah eerder naar doktersafspraken voor chemo te brengen. In april werd het kind weggehaald bij de ouders en besliste een rechter dat hij verplicht chemo moét krijgen.
Toen de ouders onderdoken, volgde een grote klopjacht in verschillende staten. Joshua en Taylor werden samen met hun zoontje teruggevonden in Kentucky. Het kind werd daarop bij de ouders weggenomen. Sindsdien verblijft Noah onder toezicht van de kinderbescherming bij zijn oma aan moeders kant. Een rechter bepaalde vervolgens dat Noah de volledige door gespecialiseerde kinderartsen voorgeschreven reeks chemotherapieën moest afmaken. Buiten de wil van zijn ouders om.

Moeder trok katheter uit armpje van Noah

De rechter stelt in zijn uitspraak dat Noah een “substantieel risico op onmiddellijke verwaarlozing” loopt. ,,Zonder interventie van de autoriteiten zou Noah verstoken blijven van noodzakelijke medische hulp”, klinkt het. De rechter verwees onder meer ook naar een incident waarbij de moeder in het ziekenhuis een katheter uit het armpje van het kind trok zonder medische toelating.

,,De ouders zijn uiteraard gebroken”, reageert hun advocaat. ,,Noah gaat nu door een absoluut traumatische medische ervaring en dat zonder zijn vader en moeder.” Ze mogen overigens wel bezoeken bij zijn oma en mogen ook aanwezig zijn bij doktersafspraken – zij het onder toezicht.

Beeld: privéfoto

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug