Okra: Onbekend maakt onbemind

Onbekend maakt onbemind, luidt het gezegde. Dat geldt zeker voor de okra. Nooit van gehoord, zal menigeen reageren. Toch is de okra mega gezond.

De okra is een bloeiende plant met eetbare vruchten. Hij wordt in warme en tropische gebieden geteeld, zoals in Afrika en Zuid-Azië. Biologisch gezien zijn okra’s vruchten, maar meestal worden ze als groente gebruikt, zo meldt Juglen Zwaan op zijn weblog.

  • Okra bevat veel voedingsstoffen en is vooral rijk aan vitamine C en K. De vrucht is uniek in de zin dat er eiwit in zit, een voedingsstof die in veel andere groenten en fruit niet voorkomt.
  • Okra’s zijn rijk aan antioxidanten die het risico op ernstige ziekten kunnen verlagen, ontstekingen kunnen remmen en bij kunnen dragen aan de algehele gezondheid. Er zitten vooral veel polyfenolen in, die de hart- en hersengezondheid ten goede kunnen komen.
  • Dieronderzoek wijst uit dat stoffen uit okra zich aan cholesterol kunnen binden in de darmen, wat zorgt voor verlaging van de cholesterolniveaus in het bloed. Ook zitten er veel polyfenolen in, die bescherming kunnen bieden tegen ontsteking en hartziekten.
  • Okra bevat een eiwit genaamd lectine, dat wordt onderzocht vanwege de mogelijke rol bij kankerpreventie en -behandeling. Wel is er meer onderzoek nodig onder mensen.
  • Okra eten is in verband gebracht met een stabielere bloedsuikerspiegel. Uit sommige onderzoeken blijkt echter wel dat het de werking van veelgebruikte diabetesmedicatie zou kunnen verstoren.
  • Door okra te eten kunnen zwangere vrouwen makkelijker in hun dagelijkse behoefte aan folaat voorzien. Folaat is belangrijk voor de preventie van neuraalbuisdefecten.
  • Okra kan slijmerig worden bij de bereiding. Om dit te voorkomen kun je simpele kooktechnieken toepassen zoals hier beschreven.


Conclusie

Okra bevat veel voedingsstoffen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan magnesium, folaat, vezels, antioxidanten en vitamine C, K1 en A. Het is goed voor zwangere vrouwen, voor het hart en voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het heeft misschien zelfs kankerwerende eigenschappen.

De kans dat u ze bij een super in het groentenschap vindt, is klein. Bij een gespecialiseerde winkel zal het waarschijnlijk wel lukken.

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug