Olijfolie is superfood maar alleen de beste

Olijfolie is nog veel beter voor ons dan altijd werd gedacht. Maar we zullen er wel voor in de beurs moeten tasten. Alleen de beste olie is goed genoeg.

Olijfolie beperkt het risico op alzheimer, diabetes, hart- en vaatziektes en beroertes. Dat is zo goed als zeker. Wie olijfolie om die reden een superfood noemt, overdrijft niet. Het heeft die reputatie te danken aan de antioxidanten en goede vetten.

Alleen extra vierge heeft effect

Dankzij nieuw onderzoek van de City University of New York is ook een verband ontdekt tussen extra vierge olijfolie en kanker door een studie op muizen. Extra vierge staat voor olijfolie waar niets aan is toegevoegd en de laagste zuurtegraad heeft. Het is de duurste en lekkerste olijfolie. Olijfolie die niet “extra vierge” is, heeft geen enkel effect op het risico op kanker.

Hoe meer oleocanthal, hoe beter

De wetenschappers vonden in sommige van de extra vierge olijfoliesoorten een stofje, oleocanthal, dat kankerbestrijdende eigenschappen lijkt te hebben. Dat meldt de veel geciteerde Amerikaanse internetkrant Ther Huffington Post.

Hoe meer oleocanthal in de olie zit, hoe beter het voor je gezondheid is. Deze olijfolie kan je helpen (met nadruk op helpen) bij verschillende gezondheidsaandoeningen en het bestrijden van borst- lever-, melanoom-, en darmkankercellen.

Op muizen, niet op mensen

Vasilis Vasiliou, leider van het departement van omgevingsziekten aan Yale Cancer Center, benadrukt dat de nieuwe studie werd uitgevoerd op muizen, niet op mensen. Meer onderzoek is nodig om beter te begrijpen hoe oleocanthal werkt in het menselijk lichaam voordat olijfolie kan worden aanbevolen als antikankermiddel.

Niettemin past deze ontdekking in het groeiende bewijsmateriaal dat oleocanthal kankercellen op bepaalde schaal kan vernietigen.

Goede olie brandt in je keel

Voordat je je nu naar de supermarkt haast om flessen olijfolie in te slaan: Het stofje oleocanthal zit doorgaans niet in de ‘gewone’, bewerkte olijfolie van de supermarkt, maar alleen in olie van hoge kwaliteit. Hoe minder bewerkt, hoe beter. Dat kun je proeven. Hoe scherper en sterker deze is, hoe groter de kans dat er oleocanthal in de olijfolie zit. Dat stofje brandt namelijk achterin de keel.

En nog een tip: koop kleine flesjes. Als olijfolie te lang open is en niet in de juiste temperatuur bewaard wordt, dan kan de kwaliteit achteruitgaan. De gezonde vetten en antioxidanten zullen dan niet meer werkzaam zijn, waardoor de olie niets meer voor je gezondheid doet.

Beeld: ojerasol.ga

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug