Onderzoekers: Eet 55 tot 85 gram walnoten per dag

Dat walnoten het predicaat superfood verdienen, was al bekend. Een nieuwe studie heeft dat niet alleen bevestigd maar heeft tevens aangetoond dat walnoten het ideale tussendoortje zijn, omdat ze goed zijn voor je hart én darmen. Wel is het uitkijken met de zelf geraapte walnoot. Het drogen luistert erg nauw. Gebeurt dat niet goed, dan kunnen er gevaarlijke schimmels ontstaan.

Noten bevatten in het algemeen veel vezels, voedingsstoffen en gezonde vetten. Bovendien zijn suiker en koolhydraten bijna niet aanwezig. Een nieuw onderzoek – dat gepubliceerd is in het tijdschrift Journal of Nutrition – toont nog een extra voordeel aan. Van walnoten, om precies te zijn. Het eten van walnoten zou veranderingen in de darmflora teweegbrengen, waar het hart op zijn beurt ook van profiteert. 

Voor het onderzoek werden 42 mensen tussen 30 en 65 jaar op de been gebracht. Ze hadden allemaal overgewicht of obesitas. De proefpersonen werden verdeeld in drie groepen, die zes weken lang een verschillend dieet moesten volgen. Bij het eerste dieet was het toegelaten om walnoten te eten. Bij de andere twee niet, maar de deelnemers kregen via andere bronnen wel dezelfde voedingswaarden binnen. Bij elk dieet werden verzadigde vetten vervangen door plantaardige oliën of walnoten.  

Walnoteneters kregen rijkere darmflora

In de tussentijd wilden de onderzoekers ook de darmbacteriën analyseren. Daarom namen ze om de 72 uur ook een staaltje van de ontlasting van de proefpersonen. Op basis van die staaltjes konden de wetenschappers vaststellen dat er bij de mensen die walnoten aten veranderingen in de darmhuishouding optraden. Zo kregen ze een rijkere –  en dus gezondere – darmflora. 

Bij de twee andere diëten vonden de onderzoekers géén link tussen een verrijkte darmflora en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. 

De onderzoekers pleiten voor een dagelijkse hoeveelheid van 55 tot 85 gram walnoten, als aanvulling op een gezonde levensstijl. Zo kun je je darmflora verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. 

Beeld: nl.wikipedia.org

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug