'Pretinfuus' vooral goed voor beurs zakenman

Een infuus met vitaminen en mineralen, heb je daar als gezond mens wat aan? Nee, zeggen wetenschappers maar handige zakenlui varen er wel bij. In Amerika en Duitsland zijn ze er volop, klinieken waar je een serie infusen met vitaminen, mineralen en antioxidanten haalt om je prettiger te voelen. Het verschijnsel is intussen overgewaaid naar Nederland. Amsterdam kent bijvoorbeeld een vestiging van Doctors Inc. en de Clinique Dokter Don.

Tevreden

In Het Parool houdt een van de artsen van laatstgenoemde kliniek zich op de vlakte als hem wordt gevraagd wat het nut is van de infusen. “Ik ben heel voorzichtig met mijn woorden”, reageert hij,  “want anders krijg ik de Vereniging tegen de Kwakzalverij op mijn dak. Wat wij doen, zit meer in het alternatieve circuit -in de wellnesshoek. Ik sluit me aan bij hoe het in Amerika en Duitsland gaat, waar het al 30 jaar heel gebruikelijk is. De patiënt bepaalt uiteindelijk of het helpt. Ze zijn geweldig tevreden en sturen hun hele omgeving langs -en dat is voor ons genoeg.”

Zes keer

Op de vraag of er wellicht sprake is van een placebo-effect, reageert de arts: “Is dat dan erg?” Onderwijl is de patiënt dan wel enkele honderden euro’s lichter. Een vitamine-infuus kost tussen de € 150 en € 170  en aangeraden wordt om zo’n zes keer te komen.

Het Parool legde aan het Vitamine Informatie Bureau de vraag voor wat het vindt van het toedienen van een infuus met preparaten aan gezonde mensen? Het bureau raadpleegt daarvoor een aantal hoogleraren, onder wie de Wageningse expert op het gebied van voeding en farmacologie, Renger Witkamp.

Vitamine C

De wetenschappers zijn verre van enthousiast. Positief zijn ze op grond van de literatuur alleen over het toedienen van hoge doseringen vitamine C bij kanker. Dat wordt tot nu toe vooral in een aantal Duitse klinieken gedaan. Die geven kankerpatiënten standaard hoge doseringen vitamine C.

Geen effect

De journaliste van Het Parool laat ook zichzelf een infuus toedienen. Ze kan geen enkel effect merken. Dat verbaast het Vitamine Informatie Bureau allerminst. Als de journaliste de ingrediëntenlijst van het infuus laat zien, blijkt het om hoeveelheden te gaan die overeenkomen met een standaard multivitaminentablet.

Beeld: es.slideshare.net

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug