'Preventie centraal in opleiding arts'

Vanuit de alternatieve en complementaire sector is er tot vervelens toe om gevraagd: Gezondheidszorg, doe meer aan preventie. Een reguliere medestander heeft zich nu gemeld.

Preventie moet een centrale plek krijgen in medische basis- en vervolgopleidingen, vindt hoogleraar sociale geneeskunde Willem van Mechelen.  Bij zijn afscheid als onderzoeksdirecteur VUmc zei hij dat medici meer moeten doen dan nu op het gebied van preventie en leefstijladvisering.

Lichaamsbeweging als medicijn

Van Mechelen ziet daarom heil in ‘leefstijlpoli’s’ waar dit moet gebeuren. Hij heeft zich als onderzoeker veel gericht op de onderwerpen arbeid, gezondheid, sport en bewegen en wil zich daar na zijn vertrek bij VUmc op blijven richten. Hij wil de rol van lichaamsbeweging als medicijn binnen de gezondheidszorg vergroten.

In het overheidsbeleid is preventie stiefmoederlijk bedeeld. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid rekende het niet tot haar prioriteiten.

Beeld: clubjoy.be

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug