Schonere lucht door corona?

Volgens het KNMI is de lucht boven Nederland flink schoner door de coronamaatregelen. De door het RIVM gevoede app van het Longfonds daarentegen beoordeelt de luchtkwaliteit als viezer dan normaal. Hoe zit dat?

Tot voor kort was het uitgesloten dat Duitsland de CO2-doelen voor 2020 zou kunnen halen. Door de economische stilstand als gevolg van de coronamaatregelen, lijkt het onze oosterburen alsnog te gaan lukken. Auto’s, vliegtuigen en fabrieken stoten flink minder vervuilende stoffen uit. Eén blik naar de streeploos blauwe hemel bevestigt dat beeld.

Met meetresultaten van het Nederlandse satellietinstrument Tromponi in de hand, berekenden wetenschappers van het KNMI het effect van de maatregelen op de luchtvervuiling. ‘De afname die we zien is ongekend’, zegt Pieternel Levelt van het KNMI en TU Delft op nos.nl. ‘Niet alleen in Nederland, ook wereldwijd. Dit hebben we nog nooit eerder gezien.’

Grove schatting

Levelt en haar collega’s schatten de afname tussen de twintig en zestig procent. De grote spreiding tussen deze getallen komt door onzekerheden in de te vergelijken periode. De weersomstandigheden moesten gelijk zijn – zonnig en zuidoostenwind – en er moest een zondag tussen zitten.

Voor vergelijkbare weersomstandigheden als de vijf dagen vanaf afgelopen zondag, kozen de onderzoekers de laatste week van vorig jaar februari. Om dichter in de buurt van het werkelijkheid te komen, gaat het KNMI de satellietmetingen nu combineren met meetgegevens aan de grond.

De uitkomsten daarvan laten een paar maanden op zich wachten, zegt Levelt. ‘Het weer bij ons is heel veranderlijk, waardoor de luchtvervuiling snel meer of minder wordt. Dat komt niet alleen door de wind, maar ook bijvoorbeeld door de regen. Na een bui is de lucht meteen flink schoner.’

Longfonds: matig

Wellicht brengt dat ook licht in de afwijkende beoordeling van de luchtkwaliteit met het Rijksinstituut Voor Infectieziekten en Milieu (RIVM). Want het positieve effect van de ‘lock down’ op de lucht is niet terug te zien in de actuele beoordelingen van het RIVM, zoals weergegeven op de website van het Longfonds (zie foto).

Sterker nog, de afgelopen week gaf de online check van de plaatselijke luchtkwaliteit beduidend slechtere waarden aan. Normaal blijft de meter ergens steken tussen twee en drie. Waarbij de nul staat voor de beste luchtkwaliteit en de elf voor zeer slecht. Zelden scoort de lucht beter dan een twee of slechter dan een vier. De afgelopen week kwam deze waarde steevast hoger uit dan vier.

Beeld: Screenshot van de luchtkwaliteit volgens Longfonds/RIVM op het redactieadres op donderdag 26 maart.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug