Slechte luchtkwaliteit door ozonsmog: doe kalm aan

Afgezien van de tropische temperaturen, is vandaag een bijzonder slechte dag om sportieve ambities in de praktijk te brengen. Het RIVM waarschuwt voor ‘zeer slechte’ luchtkwaliteit. Het ozongehalte in de lucht dreigt zo hoog te worden dat ‘iedereen klachten kan krijgen’.

Wie met regelmaat de luchtkwaliteit op de site van het Longfonds checkt was het al eerder opgevallen: de kwaliteit is recentelijk veel slechter dan normaal. In aanloop naar de eerste tropische dag van het jaar waarschuwde het RIVM al voor smog door ozon in het midden en zuiden van Nederland en vorige week woensdag nogmaals en voor nu schaalt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de waarschuwing op naar ‘plaatselijk zeer slecht’ in heel Nederland.

Astma en hoofdpijn

De ozonvervuiling ontstaat door de combinatie van warmte en zonkracht. In een proces dat fotochemische smogvorming heet, worden vervuilende stoffen als  koolstofmonoxide, stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen omgezet in ozon.

Hoog in de atmosfeer is ozon gewenst omdat het de ultraviolette straling van de zon tempert, beneden op aarde geldt het als een toxische verbinding. Het sterk oxidatieve ozon irriteert ogen en luchtwegen. Inademing kan klachten geven die op astma lijken – in het ergste geval longoedeem – en daarbij werkt het in op het centrale zenuwstelsel. Dat kan hoofdpijn en concentratieverlies tot gevolg hebben.

Ook gezonde mensen

Misleidend aan ozonsmog is dat het niet zichtbaar is. Ook bij glashelder zicht kan ozon de grenswaardes overtreffen. Met de zwakke oostenwind en de langdurige hitte, zijn de omstandigheden voor de vorming en opeenhoping van het gas ideaal. In heel Nederland kunnen de waardes oplopen tot boven de EU-alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter. Ofwel ‘zeer slecht’ voor de Nederlandse luchtkwaliteitsindex. ‘Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen’, aldus het RIVM in een nieuwsbericht.

Zelf checken

Het eerdergenoemde Longfonds heeft een module online die een schatting geeft van de luchtkwaliteit op elk gewenst adres in Nederland. Het is goed daarbij in gedachten te houden dat dit een modellering is van de werkelijkheid, met gebruikmaking van zestig meetstations aan de grond en met meteorologische informatie.

Op basis van hetzelfde model is de luchtkwaliteit voor heel Nederland weergegeven op de teletekstpagina’s 711 en op pagina 712 vindt u extra uitleg over ozon, fijnstof en stikstofdioxide.

Op deze kaart van Nederland staan de actuele concentraties van bovenstaande stoffen ingekleurd.

Beeld: Longfonds. NB: De schaal liep tot gisteren nog van 1 tot 10, sinds vandaag is dat 1 tot 11.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug