Sporten na een hartaanval, hoe dan?

Een groep Brabantse ziekenhuizen, ambulancediensten en huisartsenpraktijken ontwikkelden in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven een beweegprogramma voor mensen met een verhoogde kans op hartproblemen. Met een gratis app in de hoofdrol en vanavond een webinar om het programma af te trappen.

Nederland telt anderhalf miljoen inwoners met een hart- of vaatziekte. Doelstelling van het Nederlands Hart Netwerk is de zorg voor hartpatiënten stroomlijnen en voorkomen dat het er nog meer worden. Het netwerk is een samenwerking van vier ziekenhuizen in Zuidoost Brabant, 450 huisartspraktijken en andere relevante zorgverleners, zoals ambulance- en trombosediensten.

‘Preventie is de ultieme behandeling voor veel potentiële hart- en vaatpatiënten’, zegt Lukas Dekker, cardioloog van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven in het begeleidende persbericht. ‘Er is een oude zorgwet in beton gegoten: voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen.’

Behalve cardioloog is Dekker ook parttime professor aan de Technische Universiteit Eindhoven, faculteit elektrotechniek en biomedische techniek. Samen met Hareld Kemps, eveneens cardioloog en werkzaam aan de TU Eindhoven, maakt hij verbinding tussen (potentiële) patiënten en techniek. In dit geval met een webapplicatie – app – die mensen met een bewegingloze leefstijl op weg moet helpen naar een sportievere leefstijl.

Hond uitlaten of een marathon

Het persbericht spreekt over een ‘leefstijlprogramma’ en noemt als risicofactoren voor het ontwikkelen van een hartziekte ‘onder andere ongezonde voeding en weinig bewegen’. De app draait echter exclusief om de leefstijlfactor beweging, blijkt uit dit radio-interview op de lokale radio (vanaf minuut 40). Daarin legt cardioloog Luc Theunissen uit hoe het programma de individuele situatie als uitgangspunt neemt om de gebruiker steeds een stapje verder te krijgen.

‘Voor iemand die in het bejaardenhuis zit, liggen de doelen anders dan voor een vijftiger die nog nooit wat gehad heeft.’ De trend waar de initiatiefnemers tegenaan drukken is wél algemeen, stelt Theunissen vast. ‘Zeker de laatste jaren zien we dat mensen steeds minder gaan bewegen. Dan hebben we het over tweeënhalf uur per week matig intensief bewegen. De hond uitlaten, rustig fietsen, rustig zwemmen.’

Slecht een kleine helft van de volwassen haalt deze minimale bewegingsnorm. Theunissen: ‘Het passiever worden van mensen neemt steeds grotere vormen aan.’ Of de risicofactoren nu erfelijk bepaald zijn, leefstijl-gerelateerd of allebei, sport brengt overal beweging in. ‘Je bloeddruk gaat wat omlaag, je cholesterol gaat  omlaag en ook je kans op suikerziekte. En als je het al hebt, kun je met minder tabletten toe.’

Gezond(heid) opbouwen, webinar

Als een dolle beginnen te sporten is alvast geen gezonde optie. Maar hoe begin je dan wel? De onzekerheid groot, weet Theunissen: ‘Voor mensen is het moeilijk in te schatten: wat kan ik dan doen? Wat is eigenlijk veilig als ik al een hartinfarct gehad heb?’ Daarom is iedereen welkom om vanavond gratis deel te nemen aan een online informatiebijeenkomst.

Tussen 19:00 en 20:30 vertellen drie specialisten wat je moet weten over hartziekten. ‘Hoe kun je een hartinfarct voorkomen? Wat is boezemfibrilleren, hoe ernstig is het of valt het eigenlijk wel mee? Wat is hartfalen en wat kun je zelf doen om je prettiger te voelen.’ Ook komt de werking van de app aan bod en krijgen deelnemers instructie over hoe deze te downloaden en te gebruiken.

Deelname aan dit webinar, en het gebruik van de app is kosteloos. Aanmelden kan hier. Heeft u een prangende vraag voor vanavond dan kunt u deze hier alvast kwijt.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug