Stickers plakken tegen voedselverspilling

Alle vierduizend inwoners van het Drentse dorpje Vries kregen vandaag post van het Voedingscentrum: ‘koele’ stickers voor op vriezer en koelkast met aanwijzingen over de bewaartijd van verschillende voedingsmiddelen. De ludieke actie moet helpen voedselverspilling tegen te gaan.

Dat kan “door slim om te gaan met je vriezer”, aldus woordvoerster Lolkje de Vries. Een tip die volgens eigen zeggen 74 procent van de bevolking al toepast, is brood direct na aankoop – of zelf bakken – in te vriezen. Vervolgens alleen zoveel te ontdooien als voor de maaltijd nodig is. Rijp fruit of een teveel aan groenten hoeft nooit bij het groen afval te eindigen. Diepgevroren blijft het wel een jaar goed. “Ook vlees en vis waarvan de datum bijna verloopt kun je prima invriezen.”

Voorraadmanagement

Teneinde de tijdwinst en het gemak van uw eigen voorgesneden groenten en voorgeproduceerde soepen en sauzen ook daadwerkelijk te genieten, is voorraadmanagement essentieel. “Natuurlijk is het ook belangrijk je diepvries tijdig leeg te eten”, aldus de Vries. “Check daarom je voorraad voordat je een boodschappenlijstje maakt en je weekmenu samenstelt.”

Om systeem in het voorraadbeheer te krijgen, is het handig de datum, indien nodig ook de inhoud, op de in te vriezen voedingsmiddelen te schrijven. Zolang de voorraad strekt kunnen mensen met een ‘koele’ achternaam, zoals bijvoorbeeld die van de woordvoerster, het stickerboekje gratis aanvragen. Met daarin ook een zestal herbruikbare etiketten.

Bewaarwijzer

Op www.voedingscentrum.nl/bewaarwijzer geeft het Voedingscentrum bewaaradvies voor meer dan tweeduizend voedingsmiddelen. Een tip van MMV krijgt u er gratis bij: consumeer uw groenten en fruit als het even kan vers. Na fermentatie is invriezen de gezondste bewaarmethode, maar kost weldegelijk vitaminen. Ongeveer dertig procent van de vitamine C en tien procent van de B-vitaminen gaat bij invriezen verloren.

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug