't Klopt: start als vorst, eindig als bedelaar

Eet ‘s morgens als een koning, ‘s middags als een prins en ‘s avonds als een bedelaar. Het is een oude volkswijsheid maar wordt die ook gestaafd door feiten? Een nieuw onderzoek laat weinig ruimte voor twijfel.

The New York Times maakt melding van een onderzoek onder 15.000 volwassenen die behoren tot de Zevendedagsadventisten. Het besloeg een periode van zeven jaar en wijst uit dat we onze calorieën vroeg op de dag tot ons moeten nemen om onze stofwisseling meteen goed aan het werk te zetten en om obesitas te voorkomen. Het slechtste wat we kunnen doen is ‘s ochtends beginnen met enkel een kop koffie en een snelle hap en naarmate de dag vordert, steeds meer te eten.

Jeugd slaat ontbijt regelmatig over

Er is nog geen sprake van een sluitend bewijs maar een serie van experimenten met dieren en een aantal kleine onderzoeken bij mensen wijzen alle in dezelfde richting. Je kunt beter de klok in de gaten houden en niet alleen calorieën. Onze dagindeling lijkt een belangrijkere rol te spelen in het bewaken van ons gewicht dan eerder werd gedacht.

Dat standpunt krijgt ook onder dokters meer steun. Dit jaar omarmde de Amerikaanse Heart Association het principe dat de tijdstip van de maaltijd helpt bij het voorkomen van hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Het overslaan van het ontbijt -20  tot 30 procent van de Amerikaanse jeugd doet dat regelmatig- is gelinkt aan een hoger risico op obesitas.

Tijdstip (nog) belangrijk dan wat we eten en hoeveel

Het nieuwe onderzoek wijst er zelfs op dat we onze derde maaltijd maar beter kunnen overslaan. Wie zijn laatste maal vroeg op de dag nuttigt, heeft over het algemeen een lager BMI dan degene die een uitgebreide avondmaaltijd neemt. De laagste BMI’s werden gevonden bij hen die hun lunch eindigden in de vroege middag en niet meer aten tot de volgende morgen.

Voor de onderzoekers is de conclusie duidelijk: ontbijt uitgebreid en laat je avondmaaltijd de lichtste maaltijd van de dag zijn. Ze gaan zelfs zover dat ze het tijdstip waarop we eten (nog) belangrijker vinden dan wat we eten en hoeveel.

Beeld: en.wikipedia.org

 

 

MMV selecteert wekelijks het nieuws over voeding, kanker en gezondheid. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

<< Terug